Rostat mjöl i bröd med topping

Rostat mjöl i bröd med topping

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Smakförhöjare för det dagliga brödet.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    kallt vatten
  • 30g
    jäst
  • 100g
    rågsurdeg
  • 650g
    vetemjöl
  • 150g
    kornmjöl
  • 100g
    rostat kornmjöl
  • 50g
    honung
  • 50g
    smör
  • 22g
    salt
  • 50 g Kesella blandas med 50 g rumstempererat smör. Lägg smeten i en spritspåse.

Så lagar du

Här finns recept på surdeg.

1. Rosta 100 g kornmjöl på en plåt med bakpapper i ugnen på 220 grader i ca 10-15 minuter.

2. Ta ur plåten ur ugnen och stäng av ugnen.

3. Lös jästen i det kalla vattnet.

4. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rostat kornmjöl, orostat kornmjöl, honung, smör, och knåda ca 10-12 minuter i maskin.

5. Tillsätt salt, och knåda ytterligare 3 minuter.

6. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.

7. Forma dina bröd i önskad storlek. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.

8. Ta ut bröden ur den avstängda ugnen.

9. Sätt ugnen på 250 grader.

10. Skär försiktigt ett snitt i brödet och spritsa i kesellatoppingen.

11. När ugnen har kommit upp i temperatur sätt in bröden och spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta.

12. Sänk ugnen till 210 grader och grädda bröden i 15-30 minuter beroende på brödstorlek och ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!