Saffransbullar

Saffransbullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Julens kanske mest uppskattade bakverk, här i två snygga varianter.

Ingredienser

25 - 30portioner

Saffransdeg

  • 300g
    mjölk (3 dl)
  • 0,5g
    saffran (1 paket)
  • 1tsk
    socker
  • 30g
    röd jäst
  • 600-660g
    vetemjöl (ca 10 - 11dl)
  • ½tsk
    salt
  • 120g
    smör, rumstempererat
  • 140g
    vit sirap (ca: 1 dl)

Mandelfyllning

  • 80g
    smör, rumstempererat
  • 80g
    mandelmassa
  • 25g
    socker (ca: ¼ dl)

Vid bakningen

  • 1st
    ägg till pensling
  • pärlsocker
  • hyvlad mandel

Så lagar du

Degen

1. Mortla saffran med 1 tsk socker, koka upp mjölk med saffran och låt stå till den svalnat till rumstemperatur.

2. Smula ner jästen i mjölken och rör till den löst sig.

3. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.

4. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca: 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna.

5. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen till en jämn massa. Dela degen i två bitar.

”Saffransknut”

1. Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 50 cm lång. Stryk på mandelfyllning.

2. Vik degen på bredden, skär remsor ca: 2 cm breda (50-60 g). Rulla knutar.

3. Sätt på plåt med papper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.

4. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel.

5. Grädda i 200°C i 8-10 min.

Tips: Saffransknutarna är även goda med lite russin eller syltad frukt. Strö på mandelfyllningen innan den viks ihop. Det är även fint att grädda knutarna i pappersform.

”Saffransfläta”

1. Dela degen på 12 små bitar, ca 50 g styck.

2. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken, låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckerna till avlånga strängar, ca 30 cm. Gör en ögla på mitten, vik igenom, vrid runt och forma en liten fläta.

3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.

4. Pensla med ägg. Grädda i 225°C i 6–8 minuter, till fin ljus färg.

Dela det här receptet med dina vänner!