Sara bakar bäst bullar bland Europas ungdomar

Sara bakar bäst bullar bland Europas ungdomar

Publicerat:

Sara Lindell som är Europamästare i bakning för juniorer bakar olika sorters bullar

Ingredienser

4portioner

Vetedeg

  • 500g
    mjölk
  • 1
    ägg
  • 50g
    jäst
  • ca 1100g
    vetemjöl
  • 10g
    salt, 1½ tsk
  • 190g
    socker
  • 190g
    rumstempererat smör
  • 15g
    kardemumma, 7 tsk

Sockerlag

  • 100g
    vatten
  • 100g
    socker

Kanelremons

  • 200g
    mandelmassa rumstempererat
  • 150g
    smör rumstempererat
  • 60g
    socker
  • 25g
    kanel
  • 10g
    vaniljsocker
  • 50g
    vatten

Vaniljkräm

  • 500g
    mjölk
  • 125g
    socker
  • 40g
    maizena
  • 1
    vaniljstång
  • 120g
    äggula, ca 6st
  • 25g
    smör

Så lagar du

Vetedeg

1. Kör alla ingredienserna ca 10 min i degblandare så degen blir blank och smidig.

2. Dela degen på 2, gör bitarna fyrkantiga och låt vila på bakbänken ca 15-20 min.

3. Kavla ut till stora fyrkanter, stryk fyllning på 2/3 av degen och gör ett 3 slag. Kavla till så den blir lite tunnare och skär upp bullbitar.

4. Sätt ugnen på ca 30-40°C och sätt in plåtarna med bullar i ugnen så de får jäsa där, spraya lite med vattenflaska på bullarna ibland så de inte torkar. Jäs ca 1- 1½ timme i ugnen.

5. Ta sedan ut bullarna och höj ugnen till 200°C.

6. Pensla bullarna med en "äggstrykning" som är ägg, lite vatten och lite salt. På med ev. vaniljkräm och pärlsocker. Baka i mitten av ugnen ca 10 min.

7. Pensla på sockerlag direkt bullarna kommit ut från ugnen.

Sockerlag

1. Koka upp och låt svalna.

Kanelremons

1. Blanda i smöret lite i taget i mandelmassan så det går ihop. Tillsätt sedan resterande och blanda ihop till en fyllning (jag brukar använda elvispen till det här).

Vaniljkräm

1. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna.  Lägg i stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.

2. Vispa under tiden ihop äggulorna, sockret och maizenan.

3. Häll sedan i lite av mjölken i äggblandningen under vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till ca 83°c eller till första bubblan. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smöret.

4. Passera krämen genom en sil och kyl.

Dela det här receptet med dina vänner!