Sjömansbiff med skockor, pepparrot och crisp

Sjömansbiff med skockor, pepparrot och crisp

Publicerat:

Tillagningstid:

En husmansklassiker i lite uppgraderad form där jordärtskockor, pepparrotscreme och crisp ger ny kick; perfekt mat att göra i stora satser och ha klar för festen. Har du inte en ugnsfast gryta går det förstås bra att koka den på spisen också.

Ingredienser

5 - 6portioner

  • 500g
    fast potatis
  • 500g
    jordärtskockor
  • 800g
    utskuren biff i bit
  • 200g
    rimmat sidfläsk i skivor
  • 2
    gula lökar
  • smör till stekning
  • 1tsk
    hel kryddpeppar
  • 1tsk
    hel vitpeppar
  • ca 1tsk
    salt
  • 2msk
    vetemjöl
  • 6
    lagerblad
  • 33cl
    ljus lageröl
  • 5dl
    köttbuljong av tärning eller koncentrerad fond

Pepparrotscrème

  • 2dl
    crème fraiche
  • ca 2msk
    finriven färsk pepparrot
  • några korn salt

Servering

  • smulade chips, gärna rotfruktschips

Så lagar du

1. Pepparrotscreme: Blanda crème fraiche med riven pepparrot, mängden beror på pepparroten och din smak. Smaka av med lite salt och ställ kallt.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatis och skockor, skär i 1 cm tjocka skivor och lägg i kallt vatten. Skala och skiva löken fint. Dela biffen först på längden, sedan i 1–2 cm tjocka skivor. Dela fläskskivorna i tre delar, ta bort svålen. Stöt kryddpeppar och vitpeppar fint i mortel.

3. Bryn fläsket, löken och köttet på medelvärme så allt får lite färg. Varva potatis och skockor, lök, fläsk och kött i en ugnsfast gryta eller smord form, börja och sluta med rotsakerna. Peppra och salta mellan varven.

4. Pudra över mjölet, lägg på lagerbladen och häll över öl och buljong. Täck med lock eller folie och ställ i ugnen cirka 1 1/2 timme tills rotsakerna är ätmjuka och köttet mört, ta av lock/folie den sista halvtimmen.

5. Servera gärna i djupa tallrikar med pepparrotscreme och smulade chips.

Dryckestips:

Rött vin:
2015 Eger Kékfrankos Merlot, Ungern
Nr 2722, 70 kr

Rött vin:
2015 5 Senses Red Agiorgitiko Cabernet Sauvignon, Grekland
Nr 2514, 90 kr

Alkoholfritt:
2016 Jacob’s Creek UnVined Shiraz, Australien
Nr 1994, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!