Sjömansbiff med skockor, pepparrot och crisp
Publicerat:
2017-03-23Tillagningstid:
Ingredienser
5 - 6portioner
- 500gfast potatis
- 500gjordärtskockor
- 800gutskuren biff i bit
- 200grimmat sidfläsk i skivor
- 2gula lökar
- smör till stekning
- 1tskhel kryddpeppar
- 1tskhel vitpeppar
- ca 1tsksalt
- 2mskvetemjöl
- 6lagerblad
- 33clljus lageröl
- 5dlköttbuljong av tärning eller koncentrerad fond
Pepparrotscrème
- 2dlcrème fraiche
- ca 2mskfinriven färsk pepparrot
- några korn salt
Servering
- smulade chips, gärna rotfruktschips
Så lagar du
1. Pepparrotscreme: Blanda crème fraiche med riven pepparrot, mängden beror på pepparroten och din smak. Smaka av med lite salt och ställ kallt.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatis och skockor, skär i 1 cm tjocka skivor och lägg i kallt vatten. Skala och skiva löken fint. Dela biffen först på längden, sedan i 1–2 cm tjocka skivor. Dela fläskskivorna i tre delar, ta bort svålen. Stöt kryddpeppar och vitpeppar fint i mortel.
3. Bryn fläsket, löken och köttet på medelvärme så allt får lite färg. Varva potatis och skockor, lök, fläsk och kött i en ugnsfast gryta eller smord form, börja och sluta med rotsakerna. Peppra och salta mellan varven.
4. Pudra över mjölet, lägg på lagerbladen och häll över öl och buljong. Täck med lock eller folie och ställ i ugnen cirka 1 1/2 timme tills rotsakerna är ätmjuka och köttet mört, ta av lock/folie den sista halvtimmen.
5. Servera gärna i djupa tallrikar med pepparrotscreme och smulade chips.
Dryckestips:
Rött vin:
2015 Eger Kékfrankos Merlot, Ungern
Nr 2722, 70 kr
Rött vin:
2015 5 Senses Red Agiorgitiko Cabernet Sauvignon, Grekland
Nr 2514, 90 kr
Alkoholfritt:
2016 Jacob’s Creek UnVined Shiraz, Australien
Nr 1994, 59 kr