Skaldjursbuffé

Skaldjursbuffé

Publicerat:

Tillagningstid:

En skaldjursplateau, eller ”Fruit de Mer”, kan innehålla skaldjur från alla delar av världen. Kokta, råa, gratinerade, det mesta funkar bra! Beroende på hur många sorter man vill servera får man också beräkna lagom mängd. Till Amanda Ooms lunchbjudning i Stjärnorna på slottet bjöds det på detta recept.

Ingredienser

Kokta skaldjur

  • 125g
    färska räkor/person
  • 3st
    nykokta kräftor/person
  • ½st
    hummer/person
  • 2msk
    salt/liter vatten
  • dill eller krondill

Kokta blåmusslor

  • 1kg
    färska blåmusslor med skal
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 2klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 3msk
    olja
  • 5dl
    torrt vitt vin
  • 2msk
    hackad persilja
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

Kokta skaldjur

1. Koka upp vattnet med salt och tillsätt dillen. Det ska vara så mycket vatten att skaldjuren täcks fullständigt. När vattnet stormkokar läggs skaldjuren i, sen får det inte koka igen. Det ska sjuda (ca 95 grader).

Obs: Kräftorna kokas ca 1 minut, hummer på 600 gr ca 7 minuter och en krabba på 800 gr ca 10 minuter.

2. Ta bort dillen, och ersätt med ny. Låt sedan skaldjuren svalna i vattnet, när kallt ställ i kyl. Kräftor kan ligga 1-3 dagar, hummer ska ligga 2 dagar och så även krabba innan den ätes.

3. Servera med majonnäs, aioli, Rhode Island eller vad man nu gillar!

Kokta blåmusslor

1. Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Så även de musslor som är skadade.

2. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg i musslorna, salta och peppra. Tillsätt vinet och koka upp.

3. Koka musslorna på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Ta bort de musslor som inte öppnat sig.

4. Strö över persiljan. Servera genast med gott bröd den avsilade buljongen.

Dela det här receptet med dina vänner!