Små äppelbakelser
Publicerat:
2016-10-17Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Sockerdeg
- 100gnormalsaltat smör (rumstempererat)
- 100gflorsocker
- 200gvetemjöl
- 1stägg
- 1krmsalt
Fyllning
- 70gströsocker
- 65gsmör
- 1stägg
- 1krmsalt
- 1krmbakpulver
- 40gmjöl
Äppelkompott
- 35gpressad citronsaft (plus citronsaft att pressa över de tärnade äppelbitarna)
- 75gtorrt vitt vin
- 15gmaizena
- 25gvatten
- 60gströsocker
- 3stäpplen
- 1stcitron, det rivna skalet (endast gula delen)
- 1stlime, det rivna skalet (endast gröna delen)
Nötflarn
- 20gvetemjöl
- 20gsmör (rumstempererat)
- 20gströsocker
- 25gglykos
- 20gblandade nötter (tex pistage, mandel, hasselnöt)
Italiensk maräng
- 75gäggvita (ca 3 st)
- 140gströsocker
- 30gvatten
Så lagar du
Sockerdeg
Receptet ger ca 550g deg och är antagligen lite för mycket för formarna, men den överblivna degen går utmärkt att bevara i kyl ca 2 veckor eller frysa in. Det går också alldeles utmärkt att sticka ut små rund kakor och grädda dem på 175 grader tills de fått lite färg.
1. Blanda ihop ingredienserna till en slät deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 2 timmar.
2. Kavla ut den önskade deg mängden och fodra formarna.
Fyllning (och gräddning)
1. Vispa smöret och sockret fluffigt och vitt. Rör i ägget.
2. Blanda sedan i vetemjöl, salt och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”.
3. Smeta ut fyllningen i den fodrade formarna och grädda på 175 grader i ca 15-20 minuter tills tartletterna fått en gyllenbrun färg.
Äppelkompott
1. Skala och tärna äpplena i riktigt små bitar (pressa lite citronsaft över dem så att de inte blir bruna).
2. Koka upp vin, socker och citron. Gör en redning på maizena och vattnet och häll i den kokande sockerblandningen. Vispa ordentligt och låt redningen sjuda under vispning i ca 3-4 minuter.
3. Tillsätt äppelbitarna och de rivna skalen och fortsätt att koka kompotten i ett par minuter. Kyl ner kompotten så fort som möjligt.
Nötflarn
1. Blanda alla ingredienser till en massa och lägg den i kylen i ca 30 minuter.
2. Lägg en bit i en form eller fristående och grädda den på 150 grader tills den får en gyllenbrun färg. Massan flyter ut väldigt mycket och blir riktigt tunn, så ta inte för mycket till varje portion.
Italiensk maräng
Detta blir antagligen för mycket maräng, men det är svårt att göra en mindre sats, rent tillverkningsmässigt.
1. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.
2. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer), börja då att vispa äggvita i en rostfribunke till en fast maräng.
3. När sockervattnet nått 121 grader, häll det i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.
Montering
1. Klicka upp lagom mängd kompott på varje tartlett.
2. Spritsa därefter en marängkant på tartletterna och ge en gyllenbrun bränna med en gasbrännare.
3. Toppa med ett nötflarn i varje tartlett.