Små äppelbakelser

Bakelser.

Publicerat:

Tillagningstid:

Äppelkompott, nötflarn och italiensk maräng – det här receptet kräver en del förberedelser, men är värd all insats och mer därtill! Receptet räcker till ungefär 10 tartletter med en diameter på 8 cm i diameter. Men det går också bra att göra en stor paj av dessa ingredienser.

Ingredienser

10portioner

Sockerdeg

  • 100g
    normalsaltat smör (rumstempererat)
  • 100g
    florsocker
  • 200g
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 1krm
    salt

Fyllning

  • 70g
    strösocker
  • 65g
    smör
  • 1st
    ägg
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    bakpulver
  • 40g
    mjöl

Äppelkompott

  • 35g
    pressad citronsaft (plus citronsaft att pressa över de tärnade äppelbitarna)
  • 75g
    torrt vitt vin
  • 15g
    maizena
  • 25g
    vatten
  • 60g
    strösocker
  • 3st
    äpplen
  • 1st
    citron, det rivna skalet (endast gula delen)
  • 1st
    lime, det rivna skalet (endast gröna delen)

Nötflarn

  • 20g
    vetemjöl
  • 20g
    smör (rumstempererat)
  • 20g
    strösocker
  • 25g
    glykos
  • 20g
    blandade nötter (tex pistage, mandel, hasselnöt)

Italiensk maräng

  • 75g
    äggvita (ca 3 st)
  • 140g
    strösocker
  • 30g
    vatten

Så lagar du

Sockerdeg

Receptet ger ca 550g deg och är antagligen lite för mycket för formarna, men den överblivna degen går utmärkt att bevara i kyl ca 2 veckor eller frysa in. Det går också alldeles utmärkt att sticka ut små rund kakor och grädda dem på 175 grader tills de fått lite färg.

1. Blanda ihop ingredienserna till en slät deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 2 timmar.

2. Kavla ut den önskade deg mängden och fodra formarna.

Fyllning (och gräddning)

1. Vispa smöret och sockret fluffigt och vitt. Rör i ägget.

2. Blanda sedan i vetemjöl, salt och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”.

3. Smeta ut fyllningen i den fodrade formarna och grädda på 175 grader i ca 15-20 minuter tills tartletterna fått en gyllenbrun färg.

Äppelkompott

1. Skala och tärna äpplena i riktigt små bitar (pressa lite citronsaft över dem så att de inte blir bruna).

2. Koka upp vin, socker och citron. Gör en redning på maizena och vattnet och häll i den kokande sockerblandningen. Vispa ordentligt och låt redningen sjuda under vispning i ca 3-4 minuter.

3. Tillsätt äppelbitarna och de rivna skalen och fortsätt att koka kompotten i ett par minuter. Kyl ner kompotten så fort som möjligt.

Nötflarn

1. Blanda alla ingredienser till en massa och lägg den i kylen i ca 30 minuter.

2. Lägg en bit i en form eller fristående och grädda den på 150 grader tills den får en gyllenbrun färg. Massan flyter ut väldigt mycket och blir riktigt tunn, så ta inte för mycket till varje portion.

Italiensk maräng

Detta blir antagligen för mycket maräng, men det är svårt att göra en mindre sats, rent tillverkningsmässigt.

1. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.

2. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer), börja då att vispa äggvita i en rostfribunke till en fast maräng.

3. När sockervattnet nått 121 grader, häll det i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.

Montering

1. Klicka upp lagom mängd kompott på varje tartlett.

2. Spritsa därefter en marängkant på tartletterna och ge en gyllenbrun bränna med en gasbrännare.

3. Toppa med ett nötflarn i varje tartlett.

Dela det här receptet med dina vänner!