Småpajer med tomat, fänkål och feta

Småpajer med tomat, fänkål och feta

Publicerat:

Tillagningstid:

Fina medelhavssmaker hittar vi i de här lättgjorda portionspajerna – fin förrätt till fyra eller middag för två.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    medelstor fänkål
  • 2msk
    olivolja
  • 1
    rulle färsk smördeg
  • ägg till pensling
  • 15-20
    körsbärstomater
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 150g
    fetaost
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • grönsallad
  • god olivolja

Så lagar du

1. Ansa och strimla fänkålen ganska fint. Fräs den några minuter i oljan så den börjar mjukna. Ta från värmen.

2. Rulla ut degen med sitt papper på en plåt. Dela den i fyra rektanglar. Ritsa en 1 cm bred kant med vas kniv på varje rektangel och pensla kanten med uppvispat ägg.

3. Fördela fänkålen innanför kanterna, halvera tomaterna och lägg på med snittytan uppåt. Strö över timjan, salta lätt (tänk på att osten saltar) och peppra. Smula över fetaosten och grädda mitt i ugnen 10–15 minuter, tills degen och osten har fin färg.

4. Lägg sallad på fyra tallrikar, fördela pajerna och ringla lite olja över det hela.

Dryckestips

Vitt vin:
2015 Héritages Côtes-du-Rhône Blanc, Frankrike
Nr 2866, 100 kronor

Vitt vin:
2016 Boschendal Chardonnay, Sydafrika
Nr 6299, 100 kronor

Alkoholfritt:
Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 55 kronor

Dela det här receptet med dina vänner!