Smördegspajer med sparris och ost

Smördegspajer med sparris och ost

Publicerat:

Tillagningstid:

Små frasiga smördegspajer med ost- och sparrisfyllning. Det är enkelt att använda smördegsplattor från frysdisken. Se bara till att de innehåller smör, det smakar bättre. Pajerna kan serveras rumstempererade, men blir ännu godare om du värmer dem så de blir ljumma.

Ingredienser

12portioner

  • 12
    engångsformar i aluminium eller muffinsplåt med 12 fördjupningar
  • 4
    frysta smördegsplattor (400g)
  • 1
    bunt grön sparris (ca 250g)
  • 150g
    riven lagrad ost
  • 3
    ägg
  • 1krm
    salt
  • nymald svartpeppar

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200°. Tina smördegen.
  2. Koka upp saltat vatten. Skär sparrisen i små bitar och lägg knopparna åt sidan. Koka sparrisbitarna 1–2 minuter och lägg ner knopparna och koka ytterligare ca 1 minut. Spola av i kallt vatten och låt rinna av i en sil. Lägg knopparna åt sidan.
  3. Blanda den rivna osten med ägg, salt och sparrisbitarna, men spara knopparna till garnering.
  4. Kavla ut smördegsplattorna på längden till cirka 30x10 cm. Skär 3 kvadrater, 10x10 cm, av varje platta. Tryck ner smördegen i fördjupningen i engångsformar av aluminium men låt hörnen hänga över kanten.
  5. Grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas dagen före.
  6. Fyll de förgräddade pajskalen, sedan in i ugnen på 200° tillaga 15-20 minuter eller tills fyllningen är nästan helt stelnad.
  7. Värm dem gärna lite före serveringen i 200° ca 10 minuter, men de kan även serveras rumstempererade. Halvera de sparade sparrisknopparna på längden och garnera pajerna med dem inför serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!