Steamed buns

Steamed buns.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fluffig och lätt bulle som är typisk gatumat i Vietnam och Kina. Servera gärna som en plockig fredags- eller lördagsmiddag och låt var och en göra sin egen favorit ”bun”. På det här receptet får du 20 stycken plockportioner.

Ingredienser

20portioner

  • ½paket
    färsk jäst
  • 3dl
    rumstepererad mjölk
  • 1msk
    socker
  • ½msk
    salt
  • 80g
    rumstepererat smör
  • 9dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver

Tillbehör

  • 300g
    fin färsk laxfilé
  • babyspenat
  • finhackad salladslök
  • skalad och tunt skuren gurka
  • chilimajonäs eller sojamajonäs - se recept!
  • snabbpicklad morot och rättika - se recept!
  • koriander
  • japansk soja

Så lagar du

1. Smula jästen i en bunke. Rör ner lite mjölk i taget tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken, socker, salt och smör.

2. Blanda mjöl och bakpulver i ett litermått och rör ner det i degen.

3. Kör degen i en hushållsassistent i 10 minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i en timme.

4. Vält upp degen på ett bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla till jämna bullar, lägg upp på ett bakplåtspapper och platta till dem med handen. Täck och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5. Häll ett par centimeter vatten i en kastrull. Om du har en bambukorg, använd den, annars går det också bra i ett durkslag eller i en ånginsats.

6. Lägg bakplåtspapper i botten och ånga några bullar i taget i cirka 10 - 15 minuter. Lägg på ett lock.

7. Låt bullarna svalna lite innan du serverar dem med dina tillbehör.

Länkar till tillbehören i receptet:

Chilimajonäs

Sojamajonäs

Snabbpicklad morot

Asiatisk fläsksida

Dela det här receptet med dina vänner!