Stekt fisk med grön korngrynsrisotto

Stekt fisk med grön korngrynsrisotto

Publicerat:

Tillagningstid:

Våra svenska spannmål smakar minst lika bra som ris i en grön, krämig ”risotto”. God till vad som helst, till exempel fisk.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 4bit(ar)
    filé av vit fisk (tex torsk, kolja, gös) à 150 g
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • smör till stekning

Korngrynsrisotto

  • 3dl
    konrgryn (alt. matvete)
  • kycklingbuljong eller fond
  • ½st
    gul lök
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök, gärna färska
  • 3msk
    smör
  • någrakvist(ar)
    färsk timjan
  • 2dl
    kycklingbuljong
  • 1st
    purjolök (stor), alt. 2 små
  • 2msk
    smör
  • 70g
    babyspenat
  • 70g
    rucola
  • salt, nymalen vitpeppar

Till servering

  • tunnhyvlad fänkål
  • ev. ärtskott
  • citronklyftor

Så lagar du

1. Koka korngryn eller matvete i buljong enligt anvisning på paketet. Ställ åt sidan.

2. Skala och skiva lök och vitlök tunt, fräs dem mjuka på svag värme i 3 msk smör. Tillsätt timjan och 2 dl buljong och koka upp. Fiska upp timjankvistarna.

3. Skölj och ansa purjon, skiva tunt – ta med både det vita och en del av det gröna. Fräs purjon sakta i 2 msk smör i tjockbottnad, stor gryta, den ska inte ta färg. Tillsätt korngrynen och lökbuljongen. Koka upp, sänk sen värmen så det bara puttrar. Hacka spenat och rucola ganska fint, rör ner i grytan. Salta, peppra och blanda väl. Håll varmt.

4. Krydda och stek fiskfiléerna i smör på hög värme. Lägg upp risotton i djupa tallrikar, lägg fisken ovanpå, toppa med tunnhyvlad fänkål, ev ärtskott och citron.

Dryckestips

Ett smakrikt vitt vin passar bra här, t ex en verdicchio från Italien.

Dela det här receptet med dina vänner!