Sufflé och créma catalana

Sufflé och créma catalana

Ingredienser

6portioner

  • 650g
    vispgrädde, 6,5 dl
  • 100g
    standardmjölk, 1 dl
  • 1
    apelsin, rivet skal
  • 1
    citron, river skal
  • 1
    kanelstång
  • 1
    vaniljstång
  • 150g
    strösocker
  • 160g
    äggula, ca 8 st
  • socker att bränna av

Hallon sufflé

  • lite smör och socker att smörja formarna med
  • 170g
    hallonpuré
  • mixa och passera hallon (det går bra med frysta), tills det blir 150 g puré
  • 12g
    maizena
  • 1msk
    citronsaft
  • 4st
    äggvitor
  • 35g
    strösocker

Ganache

  • 50g
    mörk choklad
  • 60g
    vispgrädde

Så lagar du

Crema Catalana

1. Skölj apelsinen och citronen noga. Riv dess skal (ej det vita) ner i en kastrull. Öppna vaniljstången och tag ur "kärnorna" och lägg inkråm och stång i kastrullen.

2. Lägg kanelstången i kastrullen och häll i grädde och mjölk. Koka upp smeten och låt den dra i ca 15 minuter.

3. Sätt ugnen på 120 grader. Vispa äggula och socker till en slät smet. Plocka ur vaniljstången och kanelstången ur mjölkblandningen.

4. Häll mjölkblandningen över äggblandningen och vispa till en smet. Portionera ut smeten i formarna och ställ formarna i ett vattenbad i ugnen.

5. Grädda i ca 25-60 minuter tills krämen "stannat". Tag ut ur ugnen och vattenbadet och låt krämen kallna. Strö socker på ytan och bränn av med en brännare.

Hallon sufflé, 6 st suffléformar som rymmer ca 1-1,5

1. Smörj noga formarna med smält smör. Häll därefter i socker och vänd runt formen så att sockret fastnar överallt. Ställ formen i frysen ca 5 minuter (detta för att smöret och sockret ska stelna).

2. Blanda maizena, citronsaft och hallonpuré i en kastrull och koka det försiktigt under omrörning i ca 3 minuter.

3. Vispa äggvitorna och ¼ del av sockret på halvfart tills en marängsmet uppstår. Häll i resten av sockret och vispa på full fart tills marängen har blivit hård. Vänd ner ca 1/5 av marängsmeten i den redda hallonsmeten och rör den med slickepott tills den blir "jämn".

4. Vänd försiktigt ner resten av marängen och blanda försiktigt så att luftigheten till viss del behålls.

5. Fyll de smorda sufflé formarna med smeten och jämna till ytan med en stekspade eller palett. Dra ett finger försiktigt runt kanten på toppen av formen så att smeten bara kommer i kontakt med den smorda ytan.

6. Formarna kan förvaras i kylen ca 2-3 timmar innan gräddning. Eller så kan formarna med smeten förvaras i frysen väl förpackade i plast ca 1 vecka.

7. Suffléerna som varit i frysen bakas i ca 175 grader i ca15-18 minuter. Glöm inte att förvärma bakplåten så stiger suffléerna bättre. Om du bakar suffléerna direkt efter att du fyllt formen så gräddar du dem på 175 grader i ca 10-14 minuter, och glöm inte att förvärma plåten formarna ska stå på.

Tips

Om man vill göra en överkurs kan man göra en ganach och frysa in i små formar. Man kan placera en fryst ganachkula i en halvfylld suffleform och sedan fylla på med sufflesmet så att kulan hamnar i mitten.

Ganache

1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och rör ner den i chokladen tills det blir en jämn smet.

2. Fyll ganachen i en liten form (ischokladsform eller liknande). Frys formen i minst 3 timmar.

Dela det här receptet med dina vänner!