Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis

maten upplagd på tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Festligt och lätt att förbereda. Köttet försteks och körs klart i ugnen under ljuvligt svamptäcke, rödlökssåsen görs klar att värma och potatisen, lånad från Kukkolaforsens värdshus, väntar på gratinering.

Ingredienser

4portioner

Köttet

  • 600g
    hel oxfilé eller kalvfilé (kan bytas mot viltfilé)
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 2msk
    smör till stekning
  • flingsalt (valfritt)

Rödlökssås

  • 1
    liten rödlök, finhackad
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    röd vinäger
  • dl
    rödvin
  • 1dl
    kycklingbuljong
  • 50g
    smör i tärningar
  • salt, peppar

Svampduxelle

  • ½
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök, gärna färsk
  • 200g
    svamp t ex skogschampinjoner
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1dl
    portvin, vitt eller rött
  • 2-3krm
    salt

Grönkålspotatis

  • 8
    medelstora potatisar (ca 800 g)
  • rapsolja
  • 100g
    grönkål
  • 1
    liten rödlök
  • 50g
    blåmögelost
  • 3msk
    crème fraiche, 34%
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar

Så lagar du

1. Rödlökssås: Fräs löken lätt i smör, tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska. Tillsätt buljongen, koka ett par minuter.

2. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar.

3. Svamp: Finhacka lök, vitlök och svamp. Fräs lök och vitlök i smör sakta utan att det tar färg, tillsätt sedan svampen och fräs ett par minuter till. Rör om under tiden.

4. Tillsätt grädde och portvin. Koka ihop på svag värme under omrörning tills den mesta vätskan kokat in. Smaka av med salt.

5. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen väl och halvera på längden. Pensla med olja och stek mitt i ugnen på bakpapperklädd plåt 25-30 minuter, tills de mjuknat. Ta ut och låt svalna så de går att hantera.

6. Under tiden, ansa och finhacka grönkålen och förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och krama ur så mycket vätska det går. Finhacka rödlöken. Gröp ur hälften av varje potatis, blanda med grönkål, lök, ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar och fördela fyllningen i potatisarna.

7. Kött: Sätt ugnen på 125°. Krydda och bryn köttet runt om, låt steka i ugnen till 52-55° innertemperatur. Låt svalna. Hit kan du förbereda.

8. Inför servering: Sätt ugnen på 225°. Värm såsen försiktigt, den ska inte koka. Skär köttet i 8 bitar, lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form. Strö eventuellt lite flingsalt över. Fördela svampstuvningen på köttet. Ställ potatisen i en annan form och gratinera allt 4-5 minuter högt upp i ugnen. Servera omedelbart med såsen.

Dryckestips

Rött vin
2014 Mont-Redon Réserve Côtes-du-Rhône, Frankrike
Nr 5461, 107 kr
eller
2013 Fonterutoli, Italien
Nr 32229, 149 kr

Alkoholfritt rött vin
2014 Jacob's Creek UnVined Shiraz, Australien
Nr 1994, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!