Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis
Publicerat:
2015-12-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttet
- 600ghel oxfilé eller kalvfilé (kan bytas mot viltfilé)
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 2msksmör till stekning
- flingsalt (valfritt)
Rödlökssås
- 1liten rödlök, finhackad
- 1msksmör
- 1mskröd vinäger
- 1½dlrödvin
- 1dlkycklingbuljong
- 50gsmör i tärningar
- salt, peppar
Svampduxelle
- ½gul lök
- 1klyfta(or)vitlök, gärna färsk
- 200gsvamp t ex skogschampinjoner
- 1msksmör
- 1dlvispgrädde
- 1dlportvin, vitt eller rött
- 2-3krmsalt
Grönkålspotatis
- 8medelstora potatisar (ca 800 g)
- rapsolja
- 100ggrönkål
- 1liten rödlök
- 50gblåmögelost
- 3mskcrème fraiche, 34%
- 2krmsalt
- 1krmnymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Rödlökssås: Fräs löken lätt i smör, tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska. Tillsätt buljongen, koka ett par minuter.
2. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar.
3. Svamp: Finhacka lök, vitlök och svamp. Fräs lök och vitlök i smör sakta utan att det tar färg, tillsätt sedan svampen och fräs ett par minuter till. Rör om under tiden.
4. Tillsätt grädde och portvin. Koka ihop på svag värme under omrörning tills den mesta vätskan kokat in. Smaka av med salt.
5. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen väl och halvera på längden. Pensla med olja och stek mitt i ugnen på bakpapperklädd plåt 25-30 minuter, tills de mjuknat. Ta ut och låt svalna så de går att hantera.
6. Under tiden, ansa och finhacka grönkålen och förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och krama ur så mycket vätska det går. Finhacka rödlöken. Gröp ur hälften av varje potatis, blanda med grönkål, lök, ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar och fördela fyllningen i potatisarna.
7. Kött: Sätt ugnen på 125°. Krydda och bryn köttet runt om, låt steka i ugnen till 52-55° innertemperatur. Låt svalna. Hit kan du förbereda.
8. Inför servering: Sätt ugnen på 225°. Värm såsen försiktigt, den ska inte koka. Skär köttet i 8 bitar, lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form. Strö eventuellt lite flingsalt över. Fördela svampstuvningen på köttet. Ställ potatisen i en annan form och gratinera allt 4-5 minuter högt upp i ugnen. Servera omedelbart med såsen.
Dryckestips
Rött vin
2014 Mont-Redon Réserve Côtes-du-Rhône, Frankrike
Nr 5461, 107 kr
eller
2013 Fonterutoli, Italien
Nr 32229, 149 kr
Alkoholfritt rött vin
2014 Jacob's Creek UnVined Shiraz, Australien
Nr 1994, 59 kr