Thailändska köttbullar på salladsbädd
Publicerat:
2024-04-04Fräscht och vackert blir det när du lägger upp godsaker på ett krispigt salladsblad. Bäst är en liten romansallad eller hjärtsallad men endive går också fint. Här med sötsyrliga köttbullar, massa krisp och friska smaker inspirerat från det thailändska köket
Ingredienser
4portioner
Köttbullar
- 500gfläsk- eller kycklingfärs
- 1ägg
- 1vitlöksklyfta, riven
- 1mskriven ingefära
- 1lime, rivet skal
- 1msksoja
- 1mskfisksås
- 1tsksesamolja
- 2mskströbröd
Rödkålssallad
- 0,25rödkålshuvud
- saft från en lime (använd limen från köttbullarna)
- 1tsksocker
- 1tsksalt
Snabbpicklad rädisa
- 1knippa(or)rädisor
- 2mskrisvinäger
- 1msksocker
- nypa salt
Till servering
- Romansallad
- Rostade sesamfrön
- 1salladslök
- 1färsk chili
- 1knippa(or)koriander
Så lagar du
- Gör köttbullssmeten. Skala och riv vitlök och ingefära.
- Knäck ägget i en bunke och blanda ner alla ingredienser utom köttfärsen. Blanda om och låt stå någon minut.
- Smula ner köttfärsen och blanda raskt ihop till en jämn smet.
- Rulla köttbullar och lägg upp på en tallrik.
- Låt stå kallt medan du gör övriga tillbehör.
Picklade rädisor
- Skiva rädisor tunt. Gärna på mandolin, lägg i en skål.
- Blanda vinäger med socker och salt och slå över rädisorna. Låt stå.
Rödkålssallad
- Blanda ihop limesaft, socker och salt.
- Hyvla rödkålen tunt och blanda med dressingen.
- Krama in ordentligt så att kålen mjuknar.
Innan servering
- Stek köttbullarna i rapsolja tills de får färg runt om och är genomstekta. De ska ha en innertemperatur på 70 grader.
- Hacka salladslöken fint.
- Skölj romansallad och bryt upp i blad som du lägger på ett fat.
- Lägg på rödkålssallad, köttbulle och picklade rädisor.
- Strössla över sesamfrön, salladslök och koriander.