Ugnsbakad kronärtskocka

De lagade grönsakerna i ugnsform med papper.

Publicerat:

Tillagningstid:

Välj gärna att baka de späda kronärtskockorna som kommer i början av säsongen, framåt sensommaren. De fullstora skockorna går förstås också bra. Kryddor och tillbehör kan varieras efter egen smak!

Ingredienser

  • 4st
    hela kronärtskockor
  • färska kryddor t.ex: rosmarin, oregano, vitlök, timjan
  • ½st
    ekologisk citron
  • olivolja
  • 1knippa(or)
    ekologisk sparris (valfritt)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 180°. Skölj kronärtskockorna och halvera dem på längden. Lägg i en bakpapperklädd ugnsform.

2. Strö över kryddor och ringla på olja. Baka i ugn tills bladen börjar släppa, det tar någon timme.

3. När skockorna är nästan klara, lägg till sparrisen i formen, vänd runt i citronoljan och låt den bakas med i ett par minuter.

4. Servera antingen som som tillbehör, eller som huvudrätt med en matig sallad med till exempel bönor och grillad/stekt halloumi. Doppa kronärtskockan i oljan från ugnsformen eller i aioli. Stjälken äts inte, och av bladen äter man den köttiga nedre delen. Blombotten, eller hjärtat, äter man – är skockorna lite grövre skär man bort ”skägget” först. En bit bröd är också gott att doppa i oljan.

Dela det här receptet med dina vänner!