Valnötsbröd med kvarg

Bröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrikt och saftigt bröd med smak av surdeg och valnötter.

Ingredienser

Deg

  • 500g
    kallt vatten
  • 30g
    jäst
  • 150g
    surdeg av råg
  • 600g
    vetemjöl special
  • 200g
    stenmalet rågmjöl
  • 40g
    honung
  • 30g
    olivolja
  • 65g
    kvarg
  • 200g
    valnötter
  • 22g
    salt

Kvargfyllning till brödet

  • 100g
    kvarg
  • 100g
    keso
  • 70g
    riven ost

Så lagar du

1. Lös jästen i det kalla vattnet.

2. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rågmjöl, honung, olivolja, och knåda ca 10-12 minuter i maskin. Tillsätt sedan valnötter och salt, knåda ytterligare 3 minuter.

3. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.

4. Stöt ihop degen och låt den vila ytterligare en timme.

5. Blanda kvargfyllningen, platta ut degen och stryk sedan på fyllningen. Gör ett treslag och dela degen i önskad storlek.

6. Vrid sedan runt degstycket och lägg det i en korg eller en smord form.

7. Jäs degen till nästan dubbel storlek.

8. Sätt in bröden i ugnen på 250° och spruta på vatten med en blomspruta.

9. Sänk ugnen till ca 220° och grädda ca 25-45 minuter beroende på brödens storlek och ugnens beskaffenhet. Bröden skall ha en inkråmstemperatur på 98°.

Dela det här receptet med dina vänner!