Zeinas hemmagjorda piroger

Zeinas hemmagjorda piroger

Publicerat:

18 st hemmagjorda piroger. Välj själva om ni gör de på köttfärs eller vegofärs.

Ingredienser

Degen

  • 25g
    färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 3dl
    ljummen mjölk
  • 75g
    rumsvarmt smör
  • 1st
    ägg
  • ca 7-8dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt

Fyllningen

  • 350g
    vegofärs eller köttfärs
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    morot
  • 400g
    krossad tomat
  • 0.5dl
    chilisås
  • 1msk
    torkad oregano
  • 2tsk
    paprikapulver
  • efter smak
    salt och smak
  • 200g
    riven ost

Pensling

  • 1st
    ägg

Så lagar du

  1. Hetta upp olja i en stekpanna, fräs lök och morot mjuka.
  2. Tillsätt köttet/quorn, kryddorna och stek tills köttet är genomstekt.
  3. Häll i chilisåsen, krossad tomat och låt koka under lock i ca 15 min (tills morot och lök är helt mjuka).
  4. Ta bort locket och låt puttra i ca 15 min till. Såsen ska inte vara vattnig, låt det mesta av vätskan koka bort. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.

Degen

  1. Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg.
  2. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten.
  3. Lägg upp degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.
  4. Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta. Lägg ca 1,5 msk fyllning på degen och strö lite riven ost på fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt för en öppen pirog. Vill du stänga pirogerna viker du ihop degen, nyp till kanterna med en gaffel.
  5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Värm ugnen till 200°.
  6. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna.

Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Dela det här receptet med dina vänner!