”Det låter otroligt märkligt”, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen om att banken skulle ha mörkat information. Foto: SVT

SVT avslöjar:


Swedbank vilseledde myndighet i USA


Swedbanks högsta ledning hemlighöll misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare. Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan avslöja hur central information om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca utelämnades när finansmyndigheten i New York krävde svar av Swedbank.

– Att ljuga är mycket allvarligt, säger den republikanske senatorn Roger Wicker till SVT.

Read this story in english

Historien börjar 2016, när journalistnätverket ICIJ publicerar de så kallade Panamadokumenten. En hemlig läcka med miljontals dokument som avslöjar hur rika och mäktiga personer över hela världen gömt sina pengar i skatteparadis.

I centrum står advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Läckan får omedelbara konsekvenser för ett flertal banker, däribland Swedbank. Chefen för finansmyndigheten DFS i New York, Maria Vullo, begär nämligen in uppgifter om vilka kopplingar bankernas kunder har till Mossack Fonseca.

I april 2016 skickar DFS ett första brev till Swedbanks kontor i New York. Myndigheten kräver att banken redovisar samtliga transaktioner som går att koppla till Mossack Fonseca:

Ett svar från er organisation (även alla filialer).

Identifiera alla transaktioner där Mossack Fonseca är inblandat (...) utförda på begäran av (...) er organisations certifierade bankenhet i New York.

Korrespondensen mellan Swedbank och DFS är sekretessbelagd. Men Uppdrag granskning och SVT Nyheter har fått tillgång till dokumenten, som avslöjar hur Swedbanks ledning vilselett finansmyndigheten DFS.

Genom att analysera den hemliga bankläckan från Baltikum som SVT har tillgång till, framgår att över 100 bolag med kopplingar till Mossack Fonseca gjort affärer genom Swedbank.

Det handlar om både kunder i den svenska banken – och motparter i Danske Bank.

Fakta: Panamadokumenten och Mossack Fonseca


• Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca granskades av medier över hela världen.

• Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån kunde sedan fler än 100 mediaorganisationer världen arbeta med materialet i över ett års tid.

• Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, deltog som enda svenska medieföretag i den internationella granskningen.

• De läckta dokumenten avslöjade hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet kretsat kring att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som använts för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköttes av banker, ofta stora och internationella sådana.

• Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

• Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

• I ett uttalande i samband med att läckan avslöjades skrev Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman ansåg sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

• I mars 2018 meddelade Mossack Fonseca att de stänger ner hela sin verksamhet.

Visa

Oligarken Makhmudov

En av kunderna är den ökände oligarken Iskander Makhmudov. Tillsammans med en affärspartner har han kontrollerat ett 20-tal bolag i Swedbank, samtliga företrädda av Mossack Fonseca.

I SVT:s material utmärker sig särskilt en av Makhmudovs transaktioner, som definitivt hade varit intressant för den amerikanska finansmyndigheten.

Grafiken visar transaktionen, på 900 miljoner kronor, som överförs till Makhmudovs bolag i Brittiska Jungfruöarna. Foto: SVT

Pengarna skickas via Cypern och Swedbank i Baltikum till oligarkens bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Summan motsvarar 900 miljoner svenska kronor.

När Swedbank svarar DFS informerar man om att det finns kunder i banken kopplade till Mossack Fonseca, men bara i Sverige och Norge. Och att ingen av dem kan anses misstänkta:

Banken har inte upptäckt något som tyder på misstänkt penningtvätt.

Banken väljer att undanhålla all information om oligarken Makhmudov, den misstänkta penningtvätten och de över 100 kunderna i Baltikum som kan knytas till Mossack Fonseca.

Ett av svaren från Swedbank är undertecknat av Cecilia Hernqvist i koncernledningen, vd Birgitte Bonnesens närmaste medarbetare.

Den republikanske senatorn Roger Wicker ser allvarligt på Swedbanks agerande:

– Om man ljuger för myndigheterna här i USA, så är det ett allvarligt brott, säger Roger Wicker.

Spela klippet för att höra senatorerna om vad som kan hända om en bank vilseleder myndigheter i USA. Foto: TT/SVT

I Panamadokumenten framgår även hur advokatbyrån Mossack Fonseca i juni 2016 slänger ut Makhmudov, efter misstankar om penningtvätt. Men i Swedbank får Makhmudov vara kvar som kund, hur länge har banken inte uppgett.

– Det är särskilt frapperande om till och med Mossack Fonseca slänger ut den här typen av kund, som kan fortsätta använda sig av konton hos Swedbank, säger Louise Brown, ordförande för Transparency International i Sverige.

Louise Brown är ordförande för Transparency International i Sverige. Foto: SVT

Demokraternas kongressledamot Jim McGovern varnar för att konsekvenserna för Swedbank kan bli kostsamma. Efter skandalen i Baltikum hotas Danske Bank av höga böter från amerikanska finansinspektionen och investerare har stämt banken på miljardbelopp.

– Många banker borde ärligt talat skämmas när det gäller deras agerande och de borde få sig en läxa, säger Jim McGovern till SVT.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ställer sig frågande till uppgifterna när SVT konfronterar henne:

– Det låter otroligt märkligt att vi på något sätt har någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med sättet vi arbetar på, hur vi vanligtvis har jobbat under alla år, säger Birgitte Bonnesen.

Spela klippet för att se intervjun med Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: SVT

Banken återkommer senare med ytterligare ett svar via mejl:

”Swedbank samarbetar fullt ut och kommunicerar tydligt, korrekt och med gott uppsåt med samtliga relevanta myndigheter. Swedbank är begränsade av tillämplig lag att kommentera existensen av eller innehållet i någon konfidentiell potentiell kommunikation med New York State Departement of Financial Services (DFS, reds anm).”

SVT kan också avslöja hur Donald Trumps förre kampanjchef, Paul Manafort, tagit emot motsvararande sju miljoner kronor i svarta pengar genom Swedbank. Summan har överförts via det hemliga bolaget Vega Holding, som kopplas till Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Foto: TT/SVT

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 27 mars 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida