90 miljoner – jättekostnaden för norska vallan

Uppdaterad
Publicerad

Igår floppade den norska vallningen rejält, och Marit Björgen och Therese Johaug sladdade i resultatlistan. Men de norska vallarna kan inte klaga på förutsättningarna – nästan 90 miljoner kronor har gått till vallningsteamet och vallautvecklingen på tio år.

Som vanligt är glidet och vallan i fokus när det är ett stort skidmästerskap. Sverige hade kanonskidor när Charlotte Kalla vann i överlägsen stil och Maria Rydqvist blev överraskande fyra. För norskorna gick det tungt, minst sagt. Varken Marit Björgen eller Therese Johaug kom topp 20. Istället blev Heidi Weng bästa norska, 22:a, 1.51 efter Kalla.

– Vi hade inte de bästa skidorna, men vallateamet gjorde sitt bästa. Tyvärr missade vi, sa Johaug till SVT Sport efter loppet.

VM i Falun

60 + 30 miljoner

Det norska vallateamet är både stort och kostsamt, missen till trots. Norska tidningen VG har kollat på kostnaderna för vallateamet och räknar man in även denna säsong går notan på cirka 60 miljoner kronor på tio år.

Dessutom har man lagt ner knappt 30 miljoner på valla i elitidrottsprojektet Olympiatoppen, där även skidskytte och nordisk kombination ingår.

Landslagschefen Åge Skinstad berättar för VG att vallateamet och materialet nu kostar omkring sju miljoner per säsong. Det är nästan dubbelt så mycket som vid OS 2006 i Turin.

– Det har varit en kostnad som sakta ökat, utan några stora hopp. Lön till vallarna är den största delen av kostnaden, skriver Skinstad i ett sms.

Fått munkavle

Kostnaden garanterar kvalitet i det långa loppet, menar Magnar Dalen, som var vallachef för Norge på 90-talet.

– Alla länder gör vallamissar då och då, och det kommer att hända igen. Det är det som är fascinerande. Men Norge träffar rätt flest gånger, i snitt, säger Dalen.

– Jag har fått besked om att jag inte ska säga något, säger den nuvarande norska vallachefen Knut Nystad till VGnär han kom till testområdet i Lugnet vid tiotiden på förmiddagen.

13 personer jobbar med svenska vallan

– Jag vet inte exakt vad det kostar, men det är klart att det inte är gratis. Just nu är vi 13 personer som jobbar med det, säger den svenska vallachefen Urban Nilsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet