Patrick Lange firar sin vinst. Foto: TT

Han vann Ironman-VM

Uppdaterad
Publicerad

Tysken Patrick Lange sprang på rekordtid i hettan på Hawaii och tog hem VM i Ironman i herrklassen. Patrik Nilsson slutade åtta.

–Det är allt jag någonsin drömt om. Herregud, jag kan inte tro att det är sant, säger Lange.

31-årige Lange gick av sin cykel efter de 18 milen över nio minuter bakom kanadensaren Lionel Sanders, och hade fortfarande över sex minuter upp halvvägs genom 42.195-meterslöpningen.

Den här tiden slutade han på

Med mindre än fem kilometer kvar passerade han Sanders och kunde ta hem segern. Han sprang i mål på nytt banrekord, med en tysk flagga i handen som han fått från en åskådare inför en jublande publik i Kailua-Kona.

Tiden: åtta timmar, en minut och 40 sekunder – över två minuter snabbare än rekordet från australiern Craig Alexander 2011.

– Det är allt jag någonsin drömt om. Herregud, jag kan inte tro att det är sant. Jag har alltid, alltid, alltid, sedan jag var barn, drömt om den här publiken, säger Lange enligt Reuters.

Patrik Nilsson kvalificerade sig för VM när han kom på tredje plats i Ironman-EM i Frankfurt i juli.

I Kailua-Kona kom han på åttonde plats på tiden 8.18.21

Så gick det för damerna

I damklassen vann schweizaren Daniela Ryf VM för tredje året i rad. Hon tog ledningen i cyklingsdelen och var aldrig riktigt hotad under löpningen. Lucy Charles, Storbritannien, kom tvåa nära nio minuter bakom.

Åsa Lundström slutade preliminärt på en 17:e plats på tiden 9.34.37.

Adams-Ray under tio timmar

Daniel Adams-Ray kom i mål på tiden 9.58,58 och det gav honom en 349:e plats av herrarna.

Emma Igelström tog också sig i mål på tiden 10.48,43 och var 112:e bästa kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.