ACO på jakt efter nästa svenska skidskyttestjärna

Uppdaterad
Publicerad

Anna Carin Zidek har definitivt inte lagt skidskyttet på hyllan. Nu är hon med och arbetar för att Sveg ska få fram nya stjärnor.

I dag finns fem skjutbanor vid skidstadion i Sveg. I flera år har skidgymnasiet och Svegs IK kämpat för att få fler. 30 banor vill man bygga. Det rapporterar SVT Jämtland.

Anna-Carin Zidek har tränat mycket här under sin aktiva karriär, idag är hon tränare på skolan:

– Ja, med 30 nya banor kan vi med lätthet få arrangera både internationella och nationella tävlingar, säger Anna-Carin Zidek.

Kommunen stöttar projektet

Nu har kommunen sagt ja till att stötta projektet. För 850 000 kronor har man gått in och köpt mark runt stadion. Totalt beräknas det hela kosta fyra miljoner kronor. Resterande pengar som behövs kommer man att bland annat att söka från allmänna arvsfonden.

Om satsningen går igenom hoppas man på att fler elever ska söka till skidskytteutbildningen här.

– Får vi till riktigt fina förhållanden så är det inte omöjligt att vi får fler sökande till skolan, säger Anna-Carin Zidek.

Nästa stjärna från Sveg?

Sverige har haft flera stora stjärnor som Björn Ferry, Magadalena Forberg, Helena Ekholm och Anna Carin Olofsson Zidek. Nu har alla de slutat. Och svensk skidskytte saknar en riktig toppåkare. Det hoppas Sveg kunna ändra på och att nästa stjärna kommer från Härjedalen:

– Det hoppas jag verkligen, säger Anna-Carin Zidek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.