”Alla är sjuka tävlingsmänniskor”

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs truppgymnaster laddar inför nordiska mästerskapen. Laget tog i somras SM-guld för tredje året i rad.

Damerna i Höganäs gymnastikförening är bäst i Sverige. Det visade laget i juli i år när de för tredje året i rad tog guld i svenska mästerskapen i truppgymnastik under SM-veckan i Sundsvall.

– Det är mer än att vinna bara en gång, vi har visat att vi verkligen är i toppen, säger Lovisa Magnusson Ericsson om SM-finalen som sändes i TV för första någonsin.

Nu laddar laget hemma i Skåne inför nordiska mästerskapen i Reykjavik den 14:e november. Där ska de tillsammans med SM-silverlaget Örebro representera Sverige.

– Det är det största vi kan göra som klubblag, och ett NM-guld är det som saknas i meritlistan nu, säger Lovisa Magnusson Ericsson.

Flera av gymnasterna i Höganäs var även med när det svenska landslaget i truppgymnastik som vann EM-guld i våras. Höganäs som verkar knäckt koden till framgång inom truppgymnastiken.

– Alla är sjuka tävlingsmänniskor och vi har en grym sammanhållning, vi går alltid in i ”gympa-bubblan” innan en tävling, där allt vi gör är gympa, säger Fay Stensson.

Mer om truppgymnastik:

Truppgymnastik är Sveriges största gymnastikdisciplin med 26 000 tävlingslicensierade gymnaster.

I truppgymnastik tävlar man i lag på mellan åtta och tolv gymnaster i klasserna herr, dam och mixed.

Varje lag tävlar i tre olika grenar: fristående, tumbling och trampett och poängsätts i varje gren. Det lag med den högsta sammanlagda poängen blir segrare.

I fristående utför laget ett program på 2-3min till musik där olika formationer och kombinationer poängsätts utefter utförande och svårighet.

I tumbling utför lagen tre olika voltkombinationer på ett lätt sviktande golv.

I trampett ska sex gymnaster utföra svåra volter med eller utan hoppbord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.