Felix Monsén. Foto: TT

Monsén blir del av norska fartlaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter den svåra kraschen 2021 siktar nu svenske fartåkaren Felix Monsén mot absoluta världstoppen – med norsk hjälp.  Svensken ska träna med det norska landslaget i ett samarbete mot OS i Cortina 2026.

– Det här är den perfekta lösningen för mig, säger Monsén.

Den svenske fartåkaren slog igenom förrförra säsongen men skadade sig svårt efter ett fall i Val Gardena. I våras, ett och ett halvt år senare, var Monsén tillbaka i träning och nu kommer han få sparring av de största norska stjärnorna i ett samarbete med det norska skidförbundet fram mot OS i Cortina 2026.

Att få träna med norska laget är inte det sämsta. Ett av världens mest framgångsrika fart-landslag, med närmare 30 världscup-pallplatser de senaste tre säsongerna. Det är extra fördelaktigt då Monsén är ensam herråkare i Sverige som fokuserar på fart.

– Det här är den perfekta lösningen för mig. I stället för att bilda ett enmanslag i Sverige får jag möjlighet att matcha åkningen på träningen mot den yttersta världseliten och bli en del av det norska fartlaget, men i svenska kläder, säger Monsén i ett pressmeddelande.

Monsén och hans serviceman Ziga Rosina kommer att åka med det norska laget och ta del av tränare och fysioterapeuter under de kommande säsongerna fram mot OS 2026. Efter varje säsong kommer en utvärdering att göras för att se om samarbetet ska fortsätta eller om upplägget ska förändras.

– Att få vara en del av ett lag är viktigt för både motivationen och sparringen men även för att ha kul utanför träningarna. Grabbarna känner jag ju sedan tidigare vilket gör detta till ett kanonupplägg för mig, säger Monsén.

Lagets första samling sker i Chile i slutet av augusti, där de stannar i en månad för att sedan komma tillbaka till Europa och förbereda sig för världscupspremiärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.