Foto: TT Nyhetsbyrån

NFL-lag anställer cheerleaders som inte dansar: ”En stor hemlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Alla cheerleaders dansar och uppträder inte. Det kunde New York Times avslöja då de intervjuade Jackie Chambers, en av många cheerleaders i NFL vars jobb enbart är att vara på läktaren, umgås och se bra ut.

– Det är en stor hemlighet, men nu vet ni det, säger hon.

Chambers är en av många vars huvudsakliga arbetsuppgift är att vara klädd ungefär som de cheerleaders som står vid sidan av planen, men istället sitta på läktaren och umgås med NFL-publiken.

– Lagen vill inte att supportrarna ska vet om det. Alla cheerleaders ska ses som en grupp, säger hon.

Tanken är att det ska ge den manliga delen av publiken ”en bättre matchupplevelse”. Hon vittnar också om sexuella trakasserier i jobbet och hon har nu stämt sin tidigare arbetsgivare Houston Texans.

Bland annat ska hennes tränare ha trakasserat henne och hennes lagkamrater. Han ska ha tejpat en av kvinnornas magar för att den skulle se plattare ut.

– Det är ett minne som är så starkt att jag aldrig kommer att glömma det. Jag kan inte förstå att det faktiskt har hänt, men flickan gjorde som han sade. Han kontrollerade henne, säger Chambers.

Förutom Texans har också New England Patriots, New Orleans Saints och Washington Redskins anställt cheerleaders enbart baserat på utseende.

Baltimore Ravens är öppna med att de har kvinnor som är klädda som cheerleaders, men som enbart var där i marknadsföringssyfte. De kallas för ”Playmakers” och för att söka till den gruppen måste man bland annat ange sin bröststorlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.