New England Patriots firar efter segern som åstadkoms efter en makalös upphämtning och avgörande i en historisk förlängning. Foto: TT

New England segrare i Super Bowl

Uppdaterad
Publicerad

NFL-finalen i amerikansk fotboll utvecklade sig till en riktig nagelbitare. Efter en makalös upphämtning – och förlängning – segrade New England Patriots över Atlanta Falcons i Super Bowl.

Efter första kvarten av matchen i Houston, Texas, stod det 0–0 och båda lagen spelade spänt. Men Atlanta vaknade till liv under den andra kvarten, gjorde flera touchdown och kunde gå ut i halvlekspaus med en 18-poängsledning.

I inledningen av andra halvlek var New England pressat att gå i kapp, men Atlanta utökade i stället sin ledning redan under de första minuterna.

Rutinerade New England gjorde därefter en galen upphämtning i slutet av matchen, med 31 raka poäng. Matchen slutade 34–28 efter förlängning. Aldrig tidigare har Super Bowl avgjorts på övertid.

Över 100 miljoner tittare

Atlanta var i NFL-final för andra gången, men har aldrig tagit hem titeln. 1999 förlorade laget mot Denver Broncos.

New England Patriots var däremot i final för nionde gången, och har nu fem segrar. Stjärnan i laget är quarterbacken Tom Brady, en av USA:s största idrottskändisar. Brady har varit med vid lagets alla fem segrar, vilket är rekord för en quarterback.

Långt över 100 miljoner tv-tittare följer finalen bara i USA, och även på andra håll i världen följer miljoner fans matchen.

Trumps favoritlag

President Donald Trump är starkt förknippad med New England Patriots och är god vän med såväl Brady som tränaren Bill Belichick. I en intervju med Fox några timmar före matchen tippade han att New England skulle vinna.

– De kommer att göra det väldigt bra. Tom är en vinnare. Tränaren är en väldigt bra tränare, sade presidenten, som senare såg matchen på en Super Bowl-middag i Florida.

Gaga i pausen

Reklamen under Super Bowl har ihop med halvtidsunderhållningen växt till en jätteindustri. Enligt New York Times har kostnaden för 30 sekunder tv-reklam under sändningen i år krupit upp till 5 miljoner dollar – nästan 44 miljoner kronor – från strax över 2 miljoner för tio år sedan.

Pausnumren brukar bli mycket uppmärksammade. I år var det artisten Lady Gaga som underhöll tittarna med en hitspäckad show som inleddes med att hon firades ned från taket i arenan.

Fakta: Super Bowl

Super Bowl är finalen i NFL, den amerikanska ligan i amerikansk fotboll.

Årets match, den 51:a, spelas i Houston den 5 februari mellan New England och Atlanta.

De senaste årens matcher:

  • 2016, Santa Clara: Denver–Carolina 24–10.
  • 2015, Glendale: New England–Seattle 28–24.
  • 2014, New Jersey: Seattle–Denver 43–8.
  • 2013, New Orleans: Baltimore–San Francisco 34–31.
  • 2012, Indianapolis: New York–New England 21–17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.