Anders Olsson gör skidkarriär

Uppdaterad
Publicerad

Satsar på Sotji 2014.

Efter tre guld och ett silver senast i London satsar simmaren Anders Olsson på en ny karriär. -Nu blir det längdskidor och målet är en start i Paralympics 2014, säger 47-åringen till SVT Sport.

-Jag behöver en ny utmaning och blir det en skidsatsning så blir det också till hundra procent. Jag är inte färdig med min karriär, säger Olsson.

Han har utsetts till Årets idrottare med funktionshinder två gånger, och kört Vasaloppet.

-Jag hoppas på ett par tävlingar i vinter. Just nu har jag rejält ont efter en spektakulär vurpa på träning, säger värmlänningen.

”The Swedish Torpedo”

-Jag kom för tvärt in i en brant kurva och bjöds på en rejäl flygtur. De fick hämta mig med en skoter. Men jag vet inte om det är träningsvärken eller vurpan som framkallat värken, säger Olsson. Han tar sig fram i spåren på en kälke.

2011 van han en simtävling i USA, där han var snabbast att ta sig från fastlandet i San Francisco till fängelseön Alcatraz. Amerikansk media kallade Olsson för ”The Swedish torpedo”.

Olsson är världsetta i sin klass (S6) på många distanser i frisim.  I Peking 2008 blev det guld på 100 m och 400 m fritt. I Aten 2004 vann han 400 m fritt. I somras fick han nöja sig med silver på 400 m fritt i London.

-Att tävla över till exempel 10 km blir helt annorlunda än att köra Vasaloppet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.