Norberg: ”...då bröt jag ihop fullständigt”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fick Anette Norberg beskedet ingen människa vill få: ”Du har cancer.”

– Då bröt jag ihop fullständigt, jag låg på en bänk och skakade i hela kroppen säger, hon till SVT Sport.

EM i curling inleddes i Schweiz igår – men Anette Norberg som avslutade sin elitkarriär för ett och ett halvt år sedan finns inte med. Hon slutade som är en av våra mest framgångsrika idrottare genom tiderna. I kärriären var hon med om att curla hem 7 EM-titlar, 3 VM- och två OS-guld.

Fick beskedet många fasar över

Men en dag i juni förra året fick hon ett besked som många fasar inför. Bröstcancer, länge höll hon det hemligt men nu har hon valt att berätta.

– Det är svårt att berätta hur det känns, att vara i den här chocken. Världen blir overklig på något konstigt sätt, man blir apatisk, man orkar inte göra någonting, man orkar bara sitta. Man tappar matlusten, ingenting känns meningsfullt på något sätt, säger Anette Norberg.

Lag Anette Norberg har skämt bort med några oförglömliga svenska idrottsögonblick. Med matchens sista sten i skiljeomgången säkrade Anette Norberg OS-guldet till sitt lag i Turin 2006. Och fyra år senare, i Vancouver, så var det dags igen. Kanada hade chansen att avgöra med matchens sista sten men de missade och Lag Anette Norberg hade tagit i hem två raka OS-guld. En makalös bedrift. Anette darrade sällan i rollen som Skipper. Hennes beslutsamhet, kyla och precision förde henne till toppen.

”Hade precis lagt ner elitkarriären”

Men efter karriären väntade alltså en fruktansvärd motståndare. En sådan som nog får oss alla att darra av rädsla. Nu orkar hon berätta sin historia. Det var en dag i juni förra året som Anettes ovissa kamp började. En kamp om livet.

– Jag hade precis lagt ner min elitkarriär när jag fick sjukdomsbeskedet. Jag var ju och tränade curling även under behandlingarna. Jag var på curlingbanan och hjälpte dottern och jag försökte träna men kroppen bryts ju ner ganska ordentligt av framför allt cellgiftsbehandlingen. Man blir svag och tappar oerhört mycket kraft i kroppen.

– Jag orkade träna mer en en kvart tjugo minuter sedan var jag helt slut men jag tyckte fortfarande det var kul och jag kunde fortfarande hjälpa dottern och hennes lag. Det är så att när jag är på curlingbanan så är det så inprogramerat i kroppen och man är så koncentrerad på just curlingen så de här jobbiga tankarna på sjukdomen de är mycket lättare att hålla borta när jag är på curlingbanan för det är så väl inövat att inte låta några andra tankar finnas i hjärnan just när man är på curlingbanan.

Kvalar till SM

Anettes curlingtillvaro idag är långt ifrån OS-finaler. Men kärleken till sporten håller henne kvar på isen, mitt under pågående strålbehandling spelade hon SM i januari i år, den här dagen i Sundbybergs curlinghall är SM-kval tillsammans med bland annat dottern Therese och systern Catrine från OS-laget. Behandlingarna och operationen har gått bra. Tumören i bröstet har inte kommit tillbaka. Och Anette betraktar sig själv idag som frisk. 

– Man inser ju det att vi ska ju alla dö vi vet ju inte när det kommer hända. Det kan ju lika väl ske i en bilolycka imorgon. Man vet ju inte det. Det har man väl bättre lärt sig att förhålla sig till. Det är ingenting man kan påverka, det är ingentin man vet någonting om. Man kan bara leva här och nu och göra det så bra som möjligt. Det är viktigt och det är ju egentligen viktigt för alla för det är ingen som vet vad som händer imorgon, säger Anette Norberg till SVT Sport.

Kvalet till SM inleddes galant. När Anettes lag, Stocksund gick upp till 9-3 efter 6 omgångar, så gav Sundsvall upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.