Artikel

Andra VM-turneringen i Sverige

När alla de stora nationerna för första gången i VM:s historia samlades så skedde detta i
Sverige 1954. Debutanten Sovjet vann sensationellt nog också sitt första guld. De
segertippade kanadensarna fick nöja sig med silvret och Tre Kronor tog bronsplatsen
på hemmaplan.

Andra VM:et
Detta var andra gången på sex år som Sverige hade fått uppdraget att arrangera ishockey-VM.Eftersom det kräver en stor kraftsamling för att kunna genomdriva arrangemanget hade man stor nytta av rutinen från 1949, då alla i styrelsen var noviser. Årets VM blev en succé, såväl ekonomiskt som sportsligt. Ekonomin var säkrad redan en vecka innan VM startade eftersom man redan då hade minst fyra utsålda hus. Den ekonomiska vinsten för turneringen blev cirka 100 000 kronor, som ansågs vara oerhört mycket pengar.

Ung lovande back vid namn Lasse Björn
För första gången hade man lyckats samla storheterna inom den internationella ishockeyn:Kanada, Sovjet, Tjeckoslovakien och Sverige. Bara det i sig garanterade en stortävling som aldrig tidigare beskådats. De debuterande ryssarna slog det segertippade Kanada med 7-1 i finalen och tog då också hem titeln som Europamästare. Tre Kronor som fick en hedrande bronsplats hade ungefär samma lag som i Schweiz året innan då de tog guld. Det fanns några förstärkningar i årets lag, till exempel en ung lovande back vid namn Lasse Björn. Han blev utsedd till turneringens bäste back. Dessutom gjorde ”Hogge” Nurmela comeback och spelade i en kedja tillsammans med Sven Tumba och ”Stöveln” Öberg. De visade vägen mot bronset och gjorde 18 av de totalt 30 svenska målen.

Kunglig glans på invigning
Och när det kommer till feststämningen bidrog inte minst Prins Bertil som invigde världsmästerskapet och kung Gustav VI Adolf, som var där och tittade på flera av matcherna.Cirka 150 000 personer trotsade både snöstorm och regn och kom för att titta på matcherna på Östermalms IP och Stockholms Stadion.

Text: Anna Söderberg

Källor:
Svenska Ishockeyförbundets årsberättelse 1954
Årets Ishockey 2002, Strömbergs/Brunnhages Idrottsböcker

Publicerad:

Uppdaterad: