Luke Humphries & Luke Littler Foto: TT

16-årige Luke Littler besegrad i dartfinalen – världsettan tog första VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Luke Littler missade chansen att bli dartens yngste världsmästare. Världsettan Luke Humphries tog sin första VM-titel när han vann den spännande finalen med 7-4 i set i Alexandra Palace i London.

– Den här tiden har varit ofattbar. Det enda negativa var att jag inte kunde hålla ihop och vinna det. Jag kan i alla fall säga att jag är vice världsmästare, säger Littler som tagit England med storm de senaste veckorna i Viaplays sändning.

När segern var klar sjönk Humphries ner på knä och en högljudd publik jublade, många med 180-skyltar i händerna.

– Jag kan inte med ord beskriva mina känslor. Han är så bra och kommer att vinna många titlar framöver. Han är något speciellt, en 16-åring som är bland de bästa i världen och har en så jordnära inställning, säger Humphries efter den helengelska finalen som gav honom 6,5 miljoner kronor.

Ska spela mot en 13-åring snart

Luke Littler, som snabbt stigit till superstjärnenivå, var snabbt framme och kramade om vinnaren och fick en mindre buckla och 2,5 miljoner kronor medan fansen sjöng.

Littler var nära att gå fram till 5-2 i set när han gjorde ett misstag och slog sig själv i huvudet av besvikelse. I stället blev det 4-3 och Humphries kunde vinna matchen, där den som först nådde sju set vann matchen.

För Little väntar nu en final i en juniorturnering om ett par veckor. Där får han möta 13-årige Joseph Westby.

– Jag hade hoppats på att få möta världsmästaren, en gång i livet-upplevelse för en kille i min ålder, säger Westby till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.