230 mil kvar till Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Han har redan åkt skidor i världscupen och  två VM. Nu ska Ceasar Baena från Venezuela även ta sig in i Guiness rekordbok genom att åka rullskidor i 230 mil.

25-åringen flyttade tillsammans med sin bror till Sverige för ett par år sedan. På Mora folkhögskola började de att åka skidor och på den vägen är det.

Att åka rullskidor i tio veckor är faktiskt ren träning för nästa stora mål för Caesar.

-Mitt mål är att ta mig till OS i Sotji och då måste jag träna mycket. Jag måste bli snabbare och få bättre teknik, säger Baena innan det är dags att lämna Stockholm på fyra hjul.

Kapa 4 minuter på milen

För att nå OS i Sotji krävs det stor förbättring i skidåkningen för Baena. 3-4 minuter på en mil måste kapas till nästa vinter. Rullskidsurladdningen, Stockholm- Oslo,  är tänkt som en bit på den vägen.

Äventyret startade i dag i Stockholm och går via Uppsala – Mora och  Ljusdal, där han numera bor och tränar med skidgymnasiet.  I Ljusdal kommer säkert kroppen värka ordentligt...

-Ja, axlarna kommer göra ont. Men jag tror att det hjälper med massage, skrattar Baena.

Förutom massage kommer träningskompisar att slå följe med honom från Ljusdal till Hudiksvall.

Northug stöttar

Rutten fortsätter sedan  via Sundsvall, Östersund tilll Trondheim – där mer namnkunnig hjälp väntar.

-Ja pratade med Petter Northug och han sa att det var bra att komma förbi Trondheim. Han har pratat med sin lillebror (Tomas) och några vänner och de ska ge mig support.

Målet på rullskidfärden är Oslo och  Holmenkollen där han ifjol åkte flera VM-distanser och dessuytom hämtade inspiration från sin stora idol

-Ja, min stora idol i Sverige är Kalla. Hon har en så bra teknik som jag försöker kopiera, säger Baena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.