80 procent krävs för tv-lista

Publicerad

En utredning föreslår att det räcker med att en tv-kanal når 80 procent av svenska folket för att få ingå i en skyddad evenemangslista.

Efter uppståndelsen om att OS i Sotji inte sänds i SVT – på fredagen ska en utredning från Myndigheten för radio och tv berätta för regeringen vad den tycker ska gälla för förslaget om en evenemangslista för större tv-händelser.

Enligt förslaget utestängs inte en väsentlig andel av allmänheten om minst 80 procent av svenskarna har tillgång till en kanal.

De fyra största tv-bolagen som riktar sig till Sverige, SVT, TV4, MTG och SBS, har alla kanaler som når upp till dessa kriterier, skriver Myndigheten för radio och tv i ett pressmeddelande.

Myndigheten gör även bedömningen att kostnaden för ett grundläggande abonnemang för betal-tv kan jämföras med fri tv eftersom det är en vanlig finansieringskälla för tv i Sverige.

Inte utrett vilka evenemang som ska listas

Nyckelfrågor för utredningen, som också har en parlamentarisk referensgrupp kopplad till sig, är vilka evenemang som ska ingå i en lista, hur hög andel av tittarna som ska kunna se sändningarna, hur en lista förhåller sig till EU-rätten och hur reglerna ser ut i andra länder.

Internationella olympiska kommittén säljer i dag sändningsrättigheterna till högstbjudande. Intressant blir också hur utredningen ställer sig i frågan om hur det finansiella ska lösas om ett mindre heltäckande tv-bolag köper sändningsrättigheterna före exempelvis SVT.

Utredningen tillsattes i februari. Åsikter som tyder på splittring har sipprat ut ur den parlamentariska gruppen.

Myndigheten för radio och tv betonar att det är regeringen som kan fatta ett beslut om det ska införas en särskild evenemangslista. Hittills har det inte ansetts finnas ett behov av en sådan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.