Daniel Alfredsson. Foto: Scanpix

”Alfie” klar för Detroit

Uppdaterad
Publicerad

Efter 17 säsonger i Ottawa Senators, varav tolv som lagkapten, byter Daniel Alfredsson klubb. 40-åringen, som övervägde att sluta efter den gångna säsongen, är klar för Detroit Red Wings.

När Alfredsson sent på fredagskvällen svensk tid hade presskonferens, sparade han inte direkt på krutet när han uttryckte sin tillfredsställelse över flytten.

– Jag har alltid sett upp till dem när jag växte upp. Jag har alltid drömt om att kanske spela där en en dag. Att få den chansen är fantastiskt. Ord kan inte beskriva vad jag känner.

NHL 2013

– Jag tycker verkligen om deras sätt att spela hockey.

Alfredsson tycker troligen att lönen är helt okej också. Enligt den kanadensiska sportkanalen TSN kan Alfredsson få cirka 37 miljoner kronor med olika bonusar för en säsong i Red Wings.

Zetterberg överraskad och glad

”Alfie” blir nu lagkamrat med sina landsmän Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall Jonathan Ericsson, Johan Franzén, Jonas Gustavsson, Joakim Andersson och Gustav Nyquist. Innan han bestämde sig bollade Alfredsson några idéer med lagkaptenen Zetterberg.

– Med det spelarmaterial de har hoppas jag kunna komma in och hjälpa till på olika områden och vara en del av något riktigt bra, säger Alfredsson.

Zetterberg tar emot Alfredsson med öppna armar.

– Det här är fantastiskt roligt. Nu är det inte mycket snack om vem jag ska lämna bucklan till ifall vi vinner, säger Zetterberg till Aftonbladet.

Alfredssons flytt från Ottawa till Detroit är en stor överraskning för många, inte minst för Zetterberg.

– ”Affe” var nog den siste svensk man trodde att man skulle få spela med här borta. Jag är lika förvånad som alla andra, men jag ser verkligen fram emot att ha honom som lagkamrat, säger ”Zäta”.

– Är det klart nu? Det är jättekul, säger Detroitlegendaren Nicklas Lidström till Aftonbladet.

”Läs och gråt”

Tongångarna var mindre muntra i Ottawa. ”Läs och gråt” var rubriken som tidningen Ottawa Citizen presenterade övergången med.

Alfredsson gjorde totalt 1 108 poäng, varav 426 mål, under åren i Senators. Han går till Red Wings som free agent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013

Mer i ämnet