Foto: SVT Sport

Alfredsson: ”Vet inte hur jag kommer reagera”

Uppdaterad
Publicerad

I Detroit kan han gå på gatorna utan att bli igenkänd, säger han. I Ottawa är det omöjligt.

Daniel Alfredsson har kommit hem till den kanadensiska huvudstaden för att här, för första gången, spela mot Ottawa, med Detroit.

– Det har varit väldigt kul att komma tillbaka till stan. Det folk man träffar på stan är oerhört positiva. Det känns nästan skamset när man kommer tillbaka med ett annat lag nu. Men det är kul att träffa kompisar och det är väldigt mycket minnen jag har i denna stan. Och matchen... Den är ja, kanske lite vemodig, men det kommer bli kul tror jag.

Daniel Alfredsson har familjen med sig ”hem” till Ottawa. Frun Bibi och de fyra barnen. Huset är sålt och de bor på ett lägenhetshotell nära Ottawas hemmararena.

NHL 2013-2014

Ett par i baren, människor i utcheckninskön, anställda – alla hälsar glatt ”Alfie” hem igen. Några vill ta kort med hemvändaren, andra vill få en pratstund.

Hyllas inför matchen

Här var han lagkapten i 13 år och före matchen med sin nya klubb Detroit, mot sin gamla Ottawa, kommer han att hyllas med bland annat en video som visar höjdpunkter från hans karriär.

– Då kommer det nog vara mycket känslor och minnen som kommer tillbaka. Så jag ska ta in så mycket jag kan och ta åt mig så mycket som möjligt men samtidigt gäller det att ha den där switchen att stänga av: nu är det match.

– Jag vet inte hur jag kommer reagera. Vi ska ju vinna, och jag vill ju visa för fansen att jag fortfarande kan spela på hög nivå. Det känns som en ganska viktig match.

Svårsmält övergång

I somras var frågan om han skulle avsluta sin hockeykarriär eller fortsätta med en 18:e säsong i Ottawa. Det blev fortsatt karriär – i Detroit – för att få en chans att vinna Stanley Cup. Ett klubbyte som fansen i den kanadensiska huvudstaden hade svårt att smälta till en början.

Det var tufft även för Daniel Alfredsson:

– Ett jättesvårt beslut var det. När vi började förhandla med Ottawa och det kanske inte gick som ville, och när det väl kom samtal från några lag, började jag fundera att det skulle vara spännade att testa något annat.

– Det tog några dagar, det fick växa fram. Jag tror man blev bekväm, man kan allt i stan och allt jag gjorde var bra. Nu måste jag bevisa för ett nytt lag och det lockade lite de utmaningarna. Alltihop avgjorde.

Öppnar för fortsättning

Efter en ryggoperation sommaren 2011 har han stadigt blivit bättre säger han, och de två senaste åren har han kunnat träna ordentligt. Så bra att han ser en fortsättning efter årets säsong:

– Vi får väl se, jag har skrivit ett år med Detroit. Och det känns väl som att det kanske finns ett år till i mig beroende på vad som händer detta året, men känns kroppen fräsch och jag tycker det är kul kan jag kanske tänka mig att spela ett år till en sen kanske det är stopp.

Men först väntar den stora utmaningen att spela borta. På hemmaplan.

– Jag hoppas att publiken visar honom den respekt han förtjänar, säger Ottawas nuvarande lagkapten Jason Spezza.

– Jag vet att det var vissa protester när han valde Detroit. Men sån är sporten. Jag hoppas de erkänner vad han gjort här, och när matchen väl startar hoppas jag att de är på vår sida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet