Foto: TT Nyhetsbyrån

Allvarlig krasch bröt Japans GP

Uppdaterad
Publicerad

F1-loppet i Japan avbröts efter en otäck krasch, då Jules Bianchi körde av banan och fick hämtas med ambulans. Lewis Hamilton vann loppet.

Japans GP stördes av rejält regnande och bilarna startade bakom säkerhetsbilen.

Efter 46 varv beslutade tävlingsledningen att bryta loppet, efter det att Marussias Jules Bianchi kraschat otäckt två varv tidigare.

Formel 1

Otäck krasch

40 varv in i loppet tilltog regnet och Sauberföraren Adrian Sutil körde av. I samma kurva körde sedan även Marussias Jules Bianchi av och kraschade våldsamt in i traktorn som skulle bärga bort Sutils bil. Bianchi fick hämtas med ambulans.

Enligt Internationella bilsportförbundets kommunikationschef Matteo Bonciani kunde inte ambulanshelikoptern iyfta på grund av det hårda vädret, utan Bianchi kördes i stället till sjukhus i ambulans.

Bilsportförbundet bekräftade senare att Bianchi drabbats av svåra skallskador.

Fransmannen opererades under dagen, och enligt BBC andas han utan hjälpmedel.

25-årige Jules Bianchi är en del av Ferrari Driver Academy. Det har länge spekulerats i att fransmannen kommer att köra för Ferrari i framtiden.

Hamilton segrare – firade inte

VM-ledaren Lewis Hamilton vann loppet närmaste före stallkamraten i Mercedes, Nico Rosberg. Trea blev Sebastian Vettel.

På grund av olyckan blev det en dämpad segerceremoni och den sedvanliga champagnen användes inte.

– Jag tänker inte på racet, jag tänker på min kollega. Jag har fått lite information och jag hoppas på det bästa, säger Rosberg till BBC.

Marcus Ericsson fick vattenplaning och snurrade av banan redan efter två varv. Men svensken fick hjälp av funktionärerna och kunde fortsätta loppet. Till slut blev det en 17:e plats för Ericsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet