Foto: Scanpix

Anders Svensson jagar Thomas Ravelli

Uppdaterad
Publicerad

Han hade chansen att vara ledig i den betydelselösa matchen mot Slovakien – men Anders Svensson väljer att spela ändå. Den största moroten just nu är att slå Thomas Ravellis landskampsrekord. – Jag brukar be Hamrén att inte ta ut honom, säger Ravelli till SVT Sport.

Anders Svensson står fortfarande på 138 landskamper efter matchen mot Irland, men i morgon kan han vara fyra matcher från Thomas Ravellis svenska landskampsrekord.

– Ravellis rekord är nära, det var aldrig någon tvekan om att följa med till Slovakien, säger Svensson.

Den legendariske målvakten inte lika exalterad

– Man brukar säga att ”oj, vad roligt för honom”, men det finns en liten djävul i bakhuvudet som säger ”gör det inte”, säger en skämtsam Thomas Ravelli till SVT Sport.

Den tidigare målvakten avslutade karriären med 143 landskamper. Sedan länge svenskt rekord, och ett tag också världsrekord.  Egyptiern Ahmed Hassan har det internationella rekordet just nu på 184 landskamper.

Slog svenskt rekord i klassisk match

I den historiska VM-kvartsfinalen mot Rumänien 1994 när Ravelli blev stor straffhjälte, slog han Björn Nordqvists dåvariga svenska rekord på 115 matcher.

– Det var dubbel glädje, säger Ravelli till SVT Sport.

Han är imponerad av Anders Svensson fysik och tror att faktumet att Svensson kunnat undvika svåra knäskador är en av nycklarna till hans 138 landskamper.

– Men sen hjälper det att han har en sådan motiviation också, säger Ravelli som också vunnit SM-guld nio gånger.

Försöker påverka Hamrén

Thomas Ravelli tror att hans snart 20-åriga rekord kommer ryka. Men han gör vad han kan för att försena det.

– När jag träffar Erik Hamrén i matbutiken brukar jag be honom att inte ta ut Svensson, men han fortsätter ändå, säger Ravelli med ett gott skratt till SVT Sport.

Svenska herrar med flest A-landskamper

1. Thomas Ravelli, 143

2. Anders Svensson, 138

3. Olof Mellberg, 117

4. Roland Nilsson, 116

5. Björn Nordqvist, 115

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.