Kadidja Andersson, till vardags i Sallén, vill se Udominate utjämna finalserien till 1-1. Umeålaget förlorade första mötet hemma. Foto: Bildbyrån

”Vill se ett argt och besviket Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s basketexpert Kadidja Andersson är förvånad över Northlands svaga start och menar att Umeå måste hitta på något. SVT sänder andra mötet i damernas SM-final i basket, och hela finalserien framåt. – Jag hoppas Umeå är peppade på att ge igen.

Tungviktsmötet mellan regerande svenska mästarna och Sveriges bästa lag hittills den här säsongen i damernas SM-final i basket är framme vid rond två. Northland har 1-0 i matcher i norrderbyt mot Udominate, och har hemmaplan.

Udominate var länge i ledning men tappade matchen i slutminuterna. Northland vann första damfinalen i basket med 70-65.

Basket SM-final

– Jag förväntar mig att det kommer bli en jättespännande och jämn match, precis som de tre tidigare i år mellan de här lagen har varit. Det ska bli spännande att se vad Umeå hittar på.

Har Umeå gjort läxan?

Udominate fick en drömstart i första mötet och hade ledningen med 21-7 efter första quartern. Upplösningen blev spännande och med bara några minuter kvar av matchen tog Northland över ledningen.

– Jag antar att Umeå har försökt att hitta på något. Det var inte mycket som stämde för Udominate framförallt i andra halvlek. Luleås försvar fungerade effektivt, särskilt med att stänga av tre sekunders. Umeå letar mycket inside till Dia Lukacovicova och Lina Pikciute samt att alla deras guards vill attackera. Det ska bli spännande att se hur Umeå jobbat på den detaljen.

Tack vare snabba uppspel lyckades Northland få stopp på Udominate i slutskedet av första finalmötet.

– Jag var väldigt överraskad över hur Northland såg ut i början. De hade väldigt svårt att komma igång, fram för allt första quartern. Jag tyckte att allt stämde för Northland i semin. Jag imponerades av dem i semin. Deras svaga start var överraskande.

”Förväntar mig att de kliver fram”

Kadidja Andersson vill lyfta Trebec och Langlois i Northland som storspelade i första mötet. Men hon vill se mer av Bussey.

– Katie Bussey satte några viktiga treor men spelade inte alls på sin nivå. Samma gäller Anna Barthold och Martina Stålvandt i Northland. Jag förväntar mig att de kommer kliva fram mer ikväll.

– Jag har varit jätteimponerad av Tina Trebec under hela hennes slutspel. Hon kommer vara en av de ledande i Northland tillsammans med Miah Marie Langlois´. Miah gjorde en jättebra första finalmatch och var en stor anledning till att Northland vann.

Nordström tillbaka senast

I Udominate vill Kadidja Andersson se mer av Agnes Nordström som varit skadad och precis kommit tillbaka från en bruten hand.

– Hon har inte fått spela så många minuter som hon har gjort tidigare. Jag ser gärna att hon spelar fler minuter än vad hon gjorde i första finalen.

Andersson ser även att nyckelspelarna Dia Lukacovicova och Lina Pikciute behöver få ha bollen mycket.

– Både Dia och Lina är viktiga spelare för Umeå, insidespelare. De gör helt okej matcher, fram för allt i första halvlek var de bidragande till att det gick så bra som det gjorde till en början. Sedan blev det trångt. De blev dubblade och tripplade ibland. De behöver leverera.

– Ilaria Zanoni är en annan viktig spelare för dem. Det ser man när man kollar statistiken. Hon gör mycket defensivt och offensivt.

Likaläge nästa?

SVT:s basketexpert som ni hör referera matchen Northland-Udominate från 19.00 i SVTPlay hoppas att Umeå utjämnar finalserien inför match tre.

– Jag vill se ett argt och besviket Umeå. Att de är peppade på att ge igen för lördagen. Det blir roligare och mer spännande om de vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket SM-final

Mer i ämnet