”Arbetet med tydligare riktlinjer pågår”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet arbetar med att förtydliga sina riktlinjer kring barn- och ungdomsidrott. I dag presenterade de ett förslag på hur olika begrepp kan definieras när man talar om elitsatsningar.

– Vi vill ju att så många som möjligt ska ha en gemensam begreppsvärld så att vi faktiskt pratar om samma sak. Vi har i våra definitioner valt att definiera ”elitsatsning” som en förhållandevis krävande och enkelspårig verksamhet med tydliga resultatkrav men därmed inte sagt att det är något negativt med ”elitsatsning” men det gäller att den infaller vid rätt tidpunkt, säger Peter Mattsson, elitidrottschef, Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet påbörjade arbetet med att se över riktlinjerna efter SVT:s granskning av tidiga elitsatsningar i våras. Nu har de alltså presenterat ett förslag på vad som menas med till exempel nivågruppering, selektering och elitsatsning. De räknar med att vara klara med de nya riktlinjerna kring barn- och ungdomsidrott under vintern.

– Vi kommer involvera alla våra specialidrottsförbund i den processen och hoppas att vi kan komma fram med ett gemensamt dokument som lite tydligare talar om vilka grunder som svensk idrott bygger på, säger Peter Mattsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet