Foto: Janerik Henriksson/TT

Basketdamerna avslutade EM med förlust

Uppdaterad
Publicerad

Sverige avslutade basket-EM med en knapp men betydelselös förlust (60-64) mot Spanien. Redan om ett par veckor lottas kvalet till EM 2017, ett mästerskap som ser ut att bli svårare att nå för Sverige.

Avslutningen av den första gruppspelsrundan i Sopron blev utan nerv. Sverige var redan utslaget, Spanien redan vidare – och mötet mellan lagen var därför endast av akademisk betydelse.

Efter den tunga förlusten mot Litauen ville svenskorna ändå göra en snygg avslutning på turneringen, både för sig själva och för de lojala fansen som stöttade på läktarna. Men det räckte inte riktigt hela vägen mot Spanien, som vann EM senast och nu har inlett med fyra raka segrar.

Basket-EM damer

Hela den svenska truppen fick speltid och Frida Eldebrink var vassast framåt med tolv poäng.

EM ska bantas

Medan de tolv bästa lagen ska kämpa vidare i EM flyger Sverige hem på tisdagen. Och när besvikelsen efter misslyckandet väl har lagt sig får Sverige rikta fokus mot nästa EM-slutspel, som avgörs i Serbien eller Tjeckien om två år.

Vägen dit kan bli tuffare. Dels för att årets slutspel med 20 lag blir en engångsföreteelse då man återgår till 16 lag. Och dels för att Sveriges tidiga uttåg i Ungern gör att laget knappast kan räkna med en enkel kvallottning.

– Nu kommer vi antagligen vara i tredje eller fjärde seedningsgruppen. Det betyder att vi i ett kval kan hamna med till exempel både Spanien och Ryssland. Det kommer bli tuffare att ta sig vidare än det var förra gången, säger landslagschefen Jonte Karlsson.

Avgörs under säsong

En annan förändring i EM-kvalet är att det ska avgöras i tre olika landslagsfönster under den europeiska klubbsäsongen. Kvalet inleds i november, fortsätter i februari och avslutas sedan i november nästa år.

Att kvalet inte längre ska avgöras på sommaren innebär att WNBA-spelarna – i Sveriges fall Amanda Zahui och Farhiya Abdi, som båda tackade nej till EM – inte är upptagna med spel i sina klubbar i USA.

Kvalet lottas den 4 juli i München.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet