Biljardgeniet som aldrig får nog

Uppdaterad
Publicerad

En av världens främsta biljardspelare genom tiderna är på snabbvisit i Sverige den här veckan.

Torbjörn Blomdahl ska spela hem ytterligare ett guld när SM avgörs i helgen i Stockholm.

– Jag har faktiskt tappat räkningen på hur många jag vunnit. Och förbundets datorserver har havererat. Men det finns resultatfreaks som har koll på alla mina titlar. Men om jag säger plus minus 26 så blir det nog rätt, säger Torbjörn Blomdahl till Svt Sport.

Han blev europamästare för första gången 1984, bara 22 år gammal. Efter det har han tillhört det yttersta världseliten i drygt 30 år. Det har blivit 5 VM-guld och ytterligare 8 EM-guld i trevallars-carambole. Spelet, som av många, anses vara det allra svåraste. Dessutom har har han mängder av lag-titlar.

2015 hade han sin allra bästa period i karriären. Han vann EM och världscupen. I december, för drygt ett år sen, vann han också VM-finalen mot sydkoreanen Doong Kang. Efter att ha hämtat upp ett stort underläge vann han till slut i särspel. Torbjörn Blomdahl blev naturligtvis årets spelare i världen.

Slipper visa passet

Och han ä r ett stort namn världen över. Framför allt i Asien där han är så känd och omtyckt att han har svårt att röra sig fritt.

– Det har hänt att jag inte ens behövt visa upp passet när jag kommit dit. Och jag kan sitta på hotellrummet och se mig själv på två tv-kanaler samtidigt. Överallt vill folk ha autografer och prata med mig.

Han bor i Tyskland sen många år. Närheten till alla tävlingar runt om i Europa blev avgörande för flytten.

Och han verkar aldrig får nog av spelet.

– Det är fortfarande fascinerande att se bollarna vid en lyckad stöt. Och det är ett svårt spel. Finns tusentals varianter. Man blir liksom aldrig fullärd, säger bollgeniet Blomdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.