”Man tappar bokstavligen hakan”

Uppdaterad
Publicerad

På träning inför X-Games för elva månader sen kraschade Daniel Bodin så illa att han fick frakturer på fem av sju nackkotor. Nu är skoterstjärnan mirakulöst tillbaka igen. Vår reporter Bernt Lagergren har följt Daniel Bodin i många år och berättar om mötena, kraschen och vägen tillbaka.

–Jag träffade honom för flera år sen hemma i Malung där han byggt sin egen bana. Han hoppar, flyger och tränar där. Det är hans liv. Och jag har frågat honom många gånger ”Är det värt att hålla på så här? Vad tänker du vad det gäller risker?” berättar Bernt Lagergren.

–Han säger, jag har inget liv om jag inte skulle hålla på med det här. Utan det här vet jag inte vad jag skulle göra. Och när man står vid sidan om och tittar på när andra gör det så tänker man; vad är det dom håller på med. Det här är inte klokt. Men när man själv är mitt inne i det känns det inte farligt för jag vet vad jag håller på med och jag vet att det kan hända saker men samtidigt så har jag inget liv om jag inte skulle göra det här.

Han berättar att alla frågar om det är värt riskerna. Han säger alltid att JA det är värt riskerna.

–Och jag kan förstå honom. Jag kör själv motorcykel och kan komma på mig själv när jag inte kör att det är helt tokigt att köra motorcykel i över 100 km i timmen på motortrafikleder. Men när man kör själv så är man inne i det och tänker inte på att det är farligt. Så jag kan förstå honom även fast det är märkligt. Det är livsfarliga trick han gör, bokstavligen.

Hur har dina möten med honom varit?

–Framförallt är jag fascinerad över hur bra han är på att berätta vad det är han håller på med. Man märker så tydligt att han verkligen älskar det här. Det är så ärligt och äkta det han säger. Det kommer rakt rån hjärtat. Det är en av de mest spontana och trevliga idrottsmän jag har träffat.

–Jag har fått uppfattningen att många av dom som håller på med dom här nya tuffa idrotterna som extremskidåkning och så vidare är mer ute efter upplevelsen. Att det där med att tävla, bedömning och tider inte är lika viktigt. Men han är en tävlingsmänniska. Han berättade att hans guld i X-Games för två år sedan, han tog två stycken, betydde otroligt mycket för honom.

Vad tror du om comebacken?

–Jag är jättenyfiken på hur det ska gå för honom. Han har ändå varit bort nu i ett drygt år, och mirakulöst nog är han tillbaka. Läkarna sa att du kan möjligtvis puttra lite försiktigt om två år och nu är han tillbaka och gör i stort sett samma trick som innan han skadade sig för två år sen.

–Och som han säger själv, att han först måste komma tillbaka till den nivå han var på och samtidigt hitta på något extra, och vet inte vad det kan bli.

–Han nämner en dubbelvolt vilket ingen annan har klarat. Men det tror jag inte han klarar. Det ska bli otroligt kul att se ändå hur han lyckas i x-games.

Vad tror du?

–Jag tror att han får svårt, men han kommer nog ändå vara med och fightas där om topplaceringarna.

Vad är det som har gjort att han har tagit sig tillbaka?

–Jag tror att han känner inte efter så mycket och han ser bara möjligheten att komma tillbaka. Han tvingades ha stålställning som fixerade nacken inskruvad i pannan i tre månader. Kraschen hände i januari. På sensomaren var han tillbaka och gjorde första hoppen på motorcykel.

–Han är lika bra på motorcykel som på skoter i stort sett. Nästa i alla fall. Han älskar skoter mer, säger han. Men jag såg honom på Globen här i höstas i hans första uppträdande efter olyckan. Han älskar trick och volter. Man tappar bokstavlingen hakan när man ser det här. Att stå på nära håll och se detta är otroligt häftigt.

–Det roliga var när vi gjorde reportaget här var att vara nära och se hur hår dom tränar. Hopp och hopp och hopp i extrem kyla. Dom får värma fingrarna efter ett hopp för att dom är stelfrusna Skoterna går sönder och det strular, men han ser ändå mitt i allt det där möjligheterna. Han åker runt i landet och letar revervdelar. Han fixar ihop den där och fortsätter i mörkret och hoppar. Hoppa, hoppa, hoppa för att vinna dom där medaljerna i x-games. Det är spännande att se.

SVT sänder från X-Games – här är alla hålltider:

TORSDAG 24/1

21:00-22:30 – Snowboard slopestyle herrar kval.

22:30-23:00 – Real snow video awards.

03:00-04:30 – Snowboard superpipe herrar kval.

03:30-05:00 – Snöskoter freestyle final.

FREDAG 25/1

21:00-22:30 – Slopestyle skidor kval herrar.

21:30-23:00 – Snowboard street.

02:30-04:00 – Superpipe skidor final damer.

04:30-06:30 – Snowboard big air final.

04:45-06:00 – Superpipe skidor final herrar.

LÖRDAG 26/1

20:00-21:15 – SlopeStyle snowboard final herrar.

21:30-22:45 – Slopestyle snowboard final damer.

22:45-00:00 – Snöskoter Speed & Style final.

03:00-05:00 – Big Air skidor final herrar.

03:15-04:30 – Superpipe snowboard final damer.

SÖNDAG 27/1

20:00-21:15 – Slopestyle skidor final herrar.

21:15-21:30 – SnoCross Adaptive final.

21:30-22:45 – Slopestyle skidor final damer.

22:00-00:00 – SnoCross heat och final.

03:00-03:40 – GoPro Snowmobile Best Trick Final,

03:45-05:00 – Superpipe snowboard final herrar.

Det kommer att vara amerikansk kommentator i sändningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.