SVT Sports expert i snowboard, Chris Sörman.

Experten: ”Ett ypperligt läge​”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Chris Sörman inför VM-final Big Air snowboard herrar om......

Niklas Mattsson: ”Erfaren även fast han är väldigt ung. Ståsäker i vanliga fall, även fast han hade lite otur i slopestylen. Han har kapacitet. Det ska bli väldigt kul att se nu när han ska testa nya trick i finalen. Det var en hög nivå i kvalet med 1440:s och tripplar.  Mattsson och Hedberg såg att det är de tricken som de nu kommer köra som kommer krävas i finalen. Det kommer inte bli lugnare i finalen. Det ska bli väldigt spännande att se de helt nya tricken. Men det är i mästerskapssammanhang som man kan steppa upp sin egen åkning och och ta den till nästa nivå. Ett ypperligt läge”

VM i freestyle/snowboard

...Måns Hedberg: ”Mattsson och Hedberg är väldigt lika. Måns Hedberg har inte riktigt samma erfarenhet dock. Även Måns kommer köra med helt nya trick. Han har verkligen kapaciteten, men kanske inte lika ståsäker som jag tycker Mattsson är. Men det är så lite som krävs i Big Air. Han har definitivt tricken. De taggar varandra till att testa nya grejer. Det ska bli riktigt kul att se. Båda två kan definitivt chocka. Medaljchanserna finns.”

...favoriterna:”Kale Mack, 17, från USA. Han är min favoritåkare i dagsläget. Han är helt otrolig. Kan många olika trippelkorkar. Har landat den snyggaste trippelkorken jag någonsin sett. En frontside rodeo. Jag har aldrig sett någon annan göra det tidigare, och inte efter heller. Roope Tonteri från Finland, som är väldigt ståsäker. Hans landsman Ville Paumola också ”...om åkare att hålla ögonen på: ”Du kommer inte till den här finalen om du är en outsider. Om jag ska plocka någon blir det Anton Mamaev från Ryssland. 17 år. Första i Ryssland som landade en trippelkork, förra året. Ryssland har legat lite efter i snowboardsammanhang. Ryssland har känts som en egen värld, men de kommer nog mer och mer nu. Han är en underdog, men jag tror mycket på honom. Det ska bli väldigt kul att se honom.”

SVT-experten Chris Sörman inför VM-final Big Air snowboard damer om...

...favoriterna: ”Min favorit är Sina Candrian från Schweiz. Hon har vunnit många stora internationella tävlingar under flera år. Väldigt erfaren. Hon har ett svårt trick, en frontside 1080 som kommer ta henne långt. Givetvis i finalen är det två av tre trick. Annars tror jag hela Schweiz-truppen är stark. Tre av sex i finalen är från Schweiz. Jag vet att Urska Pribosic från Slovenien är en grym åkare också, som jag tror mycket på.”

...åkare att hålla koll på: ”Jag kollade lite på Merika Enne från Finland häromdagen. Jag vet inte så mycket om henne. Henne ser jag som en outsider, de finska åkarna brukar vara bra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet