Den bortglömde OS-guldmedaljören

Uppdaterad
Publicerad

Han blev bäst i världen för 62 år sen, via en sensationell prestation som har kallats den mest bortglömda i svensk idrottshistoria.  Men gymnasten William Thoresson har både lyskraften och fysiken kvar, och får folk att häpna på gymmet i Göteborg.

– Jag hjälper gärna till. Vem som helst är välkommen att prova de romerska ringarna, berättar William för SVT Sport.

”Chins” på gymmet en tisdag eftermiddag. Inga konstigheter för William, 82 år gammal. Träningsglädjen är ju precis densamma,  som när han vann OS-guld i gymnastik för 62 år sedan. Han var bara 20 år och hade en topp 15-placering som mål, så guldet var en sensationell triumf. 

Sommarmötet

Framgångarna fortsatte,  med silver på VM 1954 och silver på OS i Melbourne 1956. Men han fick inget Bragdguld för sitt OS-guld, det gick istället till Valter Nyström, som blev OS- sexa på 10 000 meter och satte svenskt rekord.

 – Jag tycker att jag har fått erkännande på många sätt, men ibland tycker jag att jämförelserna mellan de olika idrotterna är svår att tolka. Jag måste erkänna att jag blev lite besviken på utdelningen av Bragdguldet. Det får man ju acceptera, men samtidigt tycker jag att resonemanget ”Han har tiden för sig” är en utopi, berättar William som ansågs vara för ung för att få utmärkelsen.

Det fanns inga stora pengar att tjäna som gymnast på 1950-talet, så William valde istället att bli gymnastiklärare.  Alla år av pedagogik märks tydligt när han besöker favoritgymmet i Göteborg och agerar mentor till självaste huschefen Johan Knutsson.

 –  Han har lärt mig väldigt mycket om att ta tillvara på balansen i kroppen och hitta fokus i magen. Om människor i 20-årsåldern skulle vara i närheten av vad han kan, då skulle det vara nåt helt otroligt, för han är så fruktansvärt tränad. Han är en otrolig förebild och det betyder mycket för vårt träningscenter, säger Johan Knutsson, platschef på SATS Torpavallen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarmötet

Mer i ämnet