Historisk final i Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens Champions League-final blir en historisk spansk sådan mellan Real Madrid och Atlético Madrid. För första gången någonsin i en Europacup-final, ställs nämligen två lag från samma stad mot varandra i kampen om titeln Europas bästa klubblag.

För en vecka sedan blev Atlético Madrid, för första gången sedan 1966, spanska ligamästare. Lokalrivalen Real Madrid slutade trea men ses av många ändå som favorit till CL-titeln. Men underdogpositionen är något som Atlético-spelarna är vana vid.

– Det spelar ingen roll om vi är underdogs eller inte, sa Atléticos mittfältare Tiago Mendes under fredagens presskonferens.

Champions League 2013-2014

– Vi har under hela säsongen visat att vi vet vad vi måste göra i varje match. Vi ska försöka göra samma sak i kväll.

Frälsaren Simeone

Tiago framhåller den argentinske tränaren Diego Simeone som den största anledningen till Atléticos framgångsrika säsong, en säsong som han hoppas ska toppas med ytterligare en titel i kväll.

– Han kan så mycket om fotboll, vi följer honom och är väldigt stolta över att ha honom som tränare. För oss och för hela klubben är han en gud. När han kom hit förändrades allt, säger Tiago.

Även Reals tränare Carlo Ancelotti lovordar argentinaren.

– Det finns en kemi mellan Simeone och spelarna som är väldigt bra och unik. Det är anledningen till att de vann ligan, han har gjort ett fantastiskt jobb.

Simeone å sin sida, tycker att det är spelarna som gjort honom till en bättre tränare.

– Jag hittade en grupp spelare som tillät både mig och mina medtränare att förbättras.

Skadedrabbad final

Både Diego Costa och Arda Turan fanns med under Atléticos träning på fredagen. Men det är fortsatt oklart om de hinner bli spelklara. Även Real för en kamp mot klockan då både Karim Benzema och Pepes start i finalen tycks hotad. Däremot verkar Cristian Ronaldo vara redo för spel.

– Cristiano har inga problem, han har tränat bra, sa Ancelotti under fredagen.

Real-tränaren tror dock att det är lagen som helhet som kommer bli avgörande för matchen, inte individuella spelare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2013-2014

Mer i ämnet