Foto: TT Nyhetsbyrån

Detta har hänt i Pistorius-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Palalympiern Oscar Pistorius fick idag sitt straff efter en långdragen rättegångssprocess.

Detta har hänt:

2013:

14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad ”Blade Runner”, blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics i klassen T44.

22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716.000 kronor) i väntan på rättegång.

28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppiessjukhuset under 30 dagar.

30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kommer att kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början på augusti då rättegången avslutades med slutpläderingarna.

11 september: Domen börjar läsas upp. Pistorius frikänns från mordanklagelserna.

12 september: Pistorius får sin dom. Han är skyldig till vållande till annans död.

21 oktober: Pistorius döms till fem års fängelse

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.