Foto: TT Nyhetsbyrån

Djokovic skrev historia

Uppdaterad
Publicerad

Andre Agassi och Roger Federer får maka på sig.

Nu är Novak Djokovic störst genom tiderna.

Hans vinst mot Andy Murray gör att han är det segerrikaste proffset i Australian Opens historia.

De tre första seten var riktigt jämna.

Men efter att Novak Djokovic tagit hem det tredje setet med 6–3 bytte matchen totalt skepnad. Djokovic vann det fjärde setet med hela 6–0 och säkrade därmed sin femte Australian Open-titel.

Australian Open

Andy Murray tycktes tappa orken helt i det sista setet och var aldrig nära att hota världsettan, som besegrade just Murray när han senast tog hem Australian Open 2013.                 

En titel mindre än Emerson

Hans fem titlar gör att han passerar Andre Agassi och Roger Federer och är den som har vunnit flest titlar sedan proffs tilläts i tävlingen i slutet av 1960-talet. Noterbart är att han har vunnit samtliga Australian Open-finaler som han har spelat.

Under turneringens amatör-era fanns det dock en spelare som vann tävlingen fler gånger: Roy Emerson tog hem singeltiteln hela sex gånger mellan 1961 och 1967.

– Jag är så tacksam över att få stå här som mästare för sjätte gången, och vara en del av samma fina sällskap som legendarer som Roy Emerson och Rod Laver. Det är en ära, sade Djokovic i sitt segertal.

– Det är bara att gratulera Novak. Han är fantastisk och att ha vunnit Australian Open fem gånger är imponerande. Han är värd det, säger Andy Murray.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet