Jonas Eriksson och Johan Wiland, Malmö. Foto: Bildbyrån.

Domarbasen: Lämna domarna i fred

Uppdaterad
Publicerad

Lämna de allsvenska domarna i fred efter domslut i år. Den uppmaningen kommer från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, och från den svenska domarbasen Bo Karlsson.

Uefa har gett order om en strängare bedömning av så kallad ”mobbning” av domare.

– Uefa har satt ner foten. De är inte nöjda med fotbollens image. Vi ska titta på spelarnas beteenden och har fått stränga order från Uefa att jobba med det här i nationsförbunden. Det här beteendet får domarna att leva under ännu större press och det blir inte bättre domslut – det blir sämre, säger Karlsson vid den allsvenska upptaktsträffen i Upplands Väsby.

En annan nyhet är bedömningen av så kallade målchansutvisningar. Efter sommaruppehållet kommer fler situationer att utmynna i straff och gult kort. Målvakter eller försvarare som agerar ”normalt” ska inte drabbas av rött kort och automatisk avstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.