Så funkar draghundsport

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Draghundsport

När: Slädhundstil 4-spann Onsdag 23 januari (slädhundsstil 4-spann) Torsdag 24 januari (slädhundsstil 4-spann) Fredag 25 januari (masstart slädhundsstil 4-spann, nordisk stil combined) lördag 26 januari (nordisk stil, lina)

Var: Skidstadion, Lugnet Grenar/Discipliner: Slädhundstil 4-spann Mixklass Nordisk stil combined

Dag 1: 10 km Damer 5 km + 5 km (pulka/lina)

Dag 2: 10 km Herrar 7,5 km + 7,5 km (pulka/lina) Individuell start,två tävlingsdagar med ett sammanräknat resultat Slädhundstil 4-spann Mixklass Masstart 10 km

Hur går det till:

Släde: Hundarna och föraren arbetar som ett lag. Att stå på släden och fokusera på att styra spannet på ett bra sätt genom snäva kurvor i hög hastighet, och lägga in en spurt uppför branta backar, är ett par av många saker som krävs av en duktig hundspannförare. Ekipagen kan bestå av 4-6-8 hundar, ibland flera. Här tävlas med 4 hundar. Renrasiga polarhundar samt blandraser, så kallade alaskan huskies och hounds, är de vanligaste raserna som används i slädhundstil.

Nordisk: Föraren vallar sina skateskidor med glid och sedan är det full fart i skidspåren. I ”nordisk stil”tävlar man med pulka eller lina, masstart eller individuell start. Beroende på hur gammal föraren är, kön och vilken hundras placeras man i rätt klass. Alla hundraser är välkomna och det är fördelat så att man tävlar mot förare med hundar av liknande kaliber; grupp A, B eller C. Farten och samspelet med hunden är det som lockar många, en del ekipage tillryggalägger milen under 20 minuter. Nordisk stil lina Damer 10 km Herrar 15 km

Håll koll på: Några av de främsta åkarna som även är uttagna till VM i Fairbanks mars 2013:

Släde: Catharina Södersten, Lisbeth Brax-Olofsson och Sussi Grönberg

Nordisk: Mikael Pettersson, Mikael Henriksson, Cajsa Grape och Sara Johansson

Sedan finns det flera uppstickare som gärna vill vara med och visa framtassarna i seniorklass: Johan Sjölund, Hanna Bengtsson och arrangörsklubbens Ida Pontén och Tobias Björklund.

I slädklassen kan det vara värt att hålla ett öga på Elin Björk och Emili Waara, som gör comeback efter ett par års uppehåll.  

Visste Du att…

…. Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades och blev medlem i RF 1987.

…. SDSF har drygt 80 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna. Det finns omkring 900 licensierade åkare.

…. Det finns tre olika dicipliner släde, nordisk stil och barmark.

… Alla hundar besiktigas av veterinär inför start.

…. År 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar.

…. Visste du att i släde tävlar damer och herrar i samma klass!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.