Dubbelseger i Finnkampen efter dramatisk spurt

Uppdaterad
Publicerad

Finland hade en ledning med blott fyra poäng inför den sista grenen, 1 500 meter. Där avgjorde Meraf Bahta med en jättespurt och Lovisa Lindh tog världens viktigaste fjärdeplats. En fjärdeplats som innebar en totalseger för damerna med 206-204.

– Jag försökte bara spurta, det var rätt lugnt till slut, säger Meraf Bahta till SVT Sport.

Men det krävdes mer än en grenseger för de svenska damerna. Det såg länge ut att sluta helt oavgjort i damkampen. Då kom Lovisa Lindh.

Finnkampen

– Jag var ganska trött med 600 meter kvar men hela sista varvet tänkte jag att jag var tvungen att ha två bakom mig, säger Lindh.

I ännu en dramatisk spurt på 1 500 meter lyckades Lindh komma förbi Sara Kuivisto precis innan målsnöret och ta fjärdeplatsen.

Taktiken som höll

Taktiken var från början att Bahta skulle dra upp tempot i loppet. Något som visade sig vara en mycket lyckad taktik.

Damlaget går därmed från Finnkampen med en seger, 206-204.

Ersättare avgjorde för herrarna

De svenska herrarna drog länge ifrån poängmässigt. Men finländarna plockade sedan poäng efter poäng, då klev en ersättare in och avgjorde. De svenska herrarna vann Finnkampen med 216-193.

– Jag kände att om jag bara får in plankträffen rätt så hoppar jag längst, säger Andreas Otterling till SVT Sport.

Andreas Otterling, som ersatte skadade Michel Torneus, slog till med 7,76 i sista hoppet och Finnkampen var avgjord redan innan det avslutande 1 500 meters loppet.

De svenska herrarna segrade till sist med 216-193.

Dubbelseger i Finnkampen 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet