Elitidrottande kvinnor äter för lite

Uppdaterad
Publicerad

Många elitidrottande kvinnor äter så lite att de riskerar allvarliga skador.

En ny studie visar att hälten har så lågt energiintag att mensen försvinner och skelettet urkalkas.

Tidigare forskning på 700 norska elitidrottande kvinnor visade att två av tio hade någon form av ätstörning.

Forskare vid Lunds och Köpenhamns universitet har studerat 50 kvinnor mellan 18 och 39 år som tränar uthållighetssporte mer än fem dagar i veckanr. Hittills visar resultatet att hälften har perioder utan mens, eller ingen mens alls, och försvagningar på skelettet.

Den farliga idrotten

– På lång sikt får det här allvarliga hälsomässiga konsekvenser, du kan bli steril och du får stressfrakturer, benbrott, på grund av att ditt skelett är nedsatt, säger Anna Melin, doktorand vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radio.

Hård träning i kombination med för lite mat, hämmar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen, liksom en del andra hormoner som hjälper till att bygga upp skelettet, enligt SR.

– Det är inte speciellt kvinnligt att äta mycket mat. Många av de försökspersoner som kommer hit berättar att de får kommentarer som ”ska du äta all det där”, säger Melin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den farliga idrotten

Mer i ämnet