”En berättelse av Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

Unik EM-krönika signerad Ibrahimovic

EM-krönikan i fotboll sänds den 2 januari 21:45 i SVT2 och på SVT Play. Zlatan Ibrahimovic berättar i en exklusiv intervju för SVT om sitt första mästerskap som lagkapten. En unik skildrig ihopsatt av SVT:s krönikeproducenter Ola Bränholm och Anders Bewarp.

– Det är en berättelse om fotbolls-EM i hög grad berättad av Zlatan Ibrahimovic och hans upplevelse av EM från uppladdning till faktiskt över hela finalen, säger reportern Ola Bränholm.

– Han berättar även vad han tycker om Spanien och deras fantastiska spel och framförallt dom svenska matcherna. Sen är det ju alla gobitar, alla snygga mål, alla viktiga mål, alla härliga referat, dom stora känslorna, publikfesten osv.

Hur var mötet med Zlatan?

– Han var på väldigt gott humör. Han ville berätta. Man brukar inte alltid få så långa svar av Zlatan. När vi bad om första svaret om Ukrainamatchen så pratade han oavbrutet i fyra och en halv minut.

– Det första Zlatan sa när vi kom, när landslagschefen Lasse Richt frågade hur lång tid det skulle ta, så sa jag en halvtimme. Zlatan bröt in och sa, ni ska bli nöjda. Vi pratade tills vi var nöjda. Vi fick 50 minuter med honom.

Var träffades ni?

– Vi träffades i samband med att landslaget spelade mot Kina i Helsingborg. En landslagssamling i september, så EM var ganska färskt då.

– Det är möjligt att det hade blivit en annan intervju om man hade gjort den idag eftersom det har gått några månader till. Det kändes ganska bra.

– Han hade allt färskt i huvudet. Det hade egentligen bara gått sommarmånaderna utan ligaspel.

Hur är krönikan uppbyggd?

– Den bygger som krönikor gör idag. Det är inte så att vi försöker hemlighethålla hur det har gått. Vi har en utgångspunkt i att alla faktiskt vet hur det gick i EM, men sen vill vi att man ska komma ihåg matcherna i dramaturgisk ordning. Hur nära det var där, och oj och wow. Mycket så försöker man tänka när man jobbar. Ja, just det så nära var det.

Sveriges matcher blir som tre olika kapitel. Gruppspelet och dom olika grupperna har vi satt rubriker på.

– Vi har också jobbat mycket med olika kända filmaffischer som på något sätt sätter temat för varje kapitel. Vi hade ju filmtema på EM. Det kommer man känna igen från EM-sändningarna i somras. Även om vi inte är på bio Rio den här gången så har vi filmtema.

Vad sticker ut i krönikan?

– Jag tycker det är Zlatan som sticker ut. Han sticker ut för att han vill berätta. Han säger saker som man inte har hört tidigare.

– Han pratar om vad han tycker om sina egna och andra mål. Han pratar om hur det kommer sig att Sverige inte lyckades. Han är väldigt ärlig och öppenhjärtig.

– Det är inte så att han sågar någon, förutom svensk media som får sig en ganska rejäl känga. Det är roligt att höra hur han berättar om EM.

– Sen är det fantastiska bildproduktioner. Varje mål på EM har 20 repriser. Och att sitta och välja den bästa bilden och ha Sveriges bästa redigerare i Anders Bewarp som skapar gör att det blir väldigt snyggt.

När sänds EM-krönikan?

– 2 januari 21:45 i SVT2 och på SVT Play.

Vilket är ditt eget favoritminne från EM?

– Det är klart att Zlatans mål mot Frankrike... det är inte för intet som det blev framröstat som EM:s snyggaste mål. Att ha det målet och ha tillgång till 100 bilder och att få den rysningen hur många gånger som helst när man suttit och sett på det. Det är lika snyggt varje gång, fortfarande.

– Reprisen när man ser honom hängandes i luften, den perfekta blicken på bollen och träffen. Det är helt fantastiskt. Det finns andra rysningsmoment också.

– Jag tycker Jacob Blaszczykowski mål med hans historia med pappan som hade mördat mamman när han var liten och pappan som själv precis dött innan EM.

– Han kommer in och drar in en boll i bortre krysset. Hur snyggt som helst. Och i matchen mot Ryssland som hade en stor politisk betydelse. Det kanske var det känslomässigt häftigaste ögonblicket under EM.

– Sen hade Balotelli ett rätt schysst mål också i semifinalen mot Tyskland.

Vilket mål tycker du var EM:s snyggaste?

– Jag tycker Zlatans mot Frankrike var det snyggaste. Det är ett perfekt anfall från Mellbergs brytning till Källström som snabbt fördelar bollen ut till Sebastian Larsson som slår ett väldigt konstigt inlägg egentligen. Det är ett bananinlägg. Inlägg ska vara hårda och ganska flacka. Det här är konstigt också möter Zlatan det ändå perfekt på volley.

– Alla som någon gångt försökt att skjuta ett inlägg på volley vet ju att det inte är så lätt. Och den sitter perfekt. Det är snyggast.

Varför ska man se EM-krönikan?

– För att få rysningar. För att minnas en årstid som är varmare än vintern.

– Sen tycker jag det är lite unikt att få Sveriges överlägset bäste fotbollsspelare genom alla tider.

– Den störste idrottsstjärnan Sverige någonsin haft, möjligtvis i konkurrens med Björn Borg, att få honom berättandes om sitt första mästerskap som lagkapten för ett svenskt lag ur sin synvinkel med hela den personen han är. Det är häftigt.

EM-krönikan sänds 2 januari 21:45 i SVT2 och på SVT Play, dock ej i mobil eller surfplattor pga rättigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.