Jonas Ljungberg (till höger) berättar om brodern Mikaels depression som ledde till att brottaren tog livet av sig 2004.

”En stor och stark brottare skulle väl inte gå till sjukhuset?”

Uppdaterad
Publicerad

För tolv år sen tog brottaren Mikael Ljungberg livet av sig. Nu berättar den svenske OS-medaljörens bror Jonas om hur det var att leva med ett syskon som mådde så dåligt att han till slut inte orkade leva längre.

– Hade något frågat mig ”Kommer Mikael ta livet av sig?” så hade jag sagt: ”Nej, är du inte klok eller? Mikael, aldrig i helvete heller”, säger Jonas i programmet ”Djävulsdansen” i SVT.

Mikael Ljungberg var en av Sveriges mest framgångsrika brottare genom tiderna. Han radade upp medaljer: Två VM-guld, två EM-guld och så kronan på verket: OS-guldet i Sydney 2000.

En framgångsrik idrottare – men inombords mådde han allt sämre.

– Han grubblade mycket när han mådde dåligt. Man ringde honom ofta, tänkte på honom. Stundtals när han mådde kasst sov jag dåligt. Det fanns alltid med en, även om slutskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Jonas i Djävulsdansen, som den här säsongen fokuserar på psykisk ohälsa.

”Då började han må dåligt”

– Men hade något frågat mig ”Kommer Mikael ta livet av sig?” så hade jag sagt: ”Nej, är du inte klok eller? Mikael, aldrig i helvete heller”, säger Jonas.

Bröderna stod varandra mycket nära livet igenom. Jonas märkte tydligt av Mikaels växande problem, men såvitt han vet var det inga andra som visste hur allvarligt det var.

– 2002, när mamma gick bort, det var då han började må sämre. Då började han må dåligt, riktigt dåligt. Men det går inte att säga ”ryck upp dig”. Det fungerar inte så. Det sitter djupare, fortsätter Jonas.

– Han tyckte väl att han inte behövde hjälp. En stor och stark brottare skulle väl inte gå till sjukhuset liksom, säger Jonas.

”Han var fantastisk”

Mikael testade att äta mediciner till slut, men slutade kort därefter med det. Han ville inte ha tabletterna, även om Jonas försökte få honom att utnyttja den hjälp han kunde få.

2004 fick Jonas ett samtal från sjukhuset, där Mikael då vårdades för depression. Mikael hade tagit livet av sig.

– Jag älskade honom jättemycket. Det gör jag fortfarande. Han var en fantastiskt person. Snäll, omtänksam.

– Precis efter att han gått bort kunde jag prata i telefon 12, 15, 17 timmar per dygn med folk som ringde till mig. Förmodligen var det mitt sätt att bearbeta det.

– Det ska inte vara skämmigt att må psykiskt dåligt. Det är viktigt att man pratar om det. Sen om man har en dialog med sjukvården eller sin familj.... Jag tror det är viktigt att man pratar om det, att man är öppen och lyssnar och ser på sina medmänniskor. Det behöver inte alltid vara svårare än att man frågar: ”Hur mår du?”. Sen kanske man får ett svar som man inte vill höra, men det får man leva med. 1 500 personer tar sitt liv varje år och mörkertalet är enormt med människor som försöker göra det, säger Jonas.

”Djävulsdansen” ser du torsdagen 15 september 21.00, i SVT1 eller i SVT Play.

Du kan även se alla program i efterhand här.

Mikael Ljungberg

Född: 13 juni 1970 i Mölndal. 

Död: 17 november 2004. 

Yrke: Utbildad målare, före detta världsbrottare och tillträdande sportchef på Svenska brottningsförbundet. 

Idrott: En av Sveriges främsta brottare genom tiderna. Brottades i klasserna kring 100 kg. 

Klubb: Örgryte IS. 

Främsta meriter: OS-guld 2000 (Sydney), VM-guld 1993 (Stockholm) och 1995 (Prag), EM-guld 1995 (Besancon) och 1999 (Sofia), OS-brons 1996 (Atlanta), EM-silver 1998 (Minsk), VM-brons 1999 (Aten), svensk mästare 1991-93, 95-99. Fick Victoriastipendiet 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.